Награди

Връчване на медала "Борис Христов" на Кралската опера "Ковънт Гардън"

За принос в световното отбелязване на 100-годишнината от рождението на великия български оперен певец Борис Христов

Връчване на медала "Борис Христов" на Кралската опера "Ковънт Гардън"


◊ СЪБИТИЕТО

11 март 2015 г., Лондон. Юбилейният златен медал „Борис Христов“, с който Министерство на културата на Република България награждава Кралската опера „Ковънт Гардън“, бе официално връчен на изпълнителния директор на институцията Алекс Биърд.

Делегацията, приета в Кралската опера, бе предвождана от посланика на Република България във Великобритания Константин Димитров. Присъстваха и дипломати от мисията в Лондон. На срещата присъства и известният български концертмайстор на оркестъра към Кралската опера Васко Василев.

Медалът се връчва на хора или организации, допринесли за популяризирането на българската култура по света или са участвали в световното отбелязване на 100 години от рождението на великия български оперен певец Борис Христов. В тази връзка през 2014 г. Кралската опера оказа голямо съдействие при заснемането на документалния филм за Борис Христов "Писмо от Тоскана". Борис Христов се изявява на сцената на Кралската опера "Ковънт Гардън" над 20 години, правейки дебют през 1949 г.

Наградата за операта бе приета от Алекс Биърд, който подчерта значимото наследство, оставено от Борис Христов в Кралската опера. Изтъкнато бе продължаващото осезаемо българско присъствие на сцената на „Ковънт Гардън“ в лицето на Васко Василев и Соня Йончева.

В рамките на срещата бяха обсъдени и възможностите за бъдещи форми на сътрудничество между българската страна и Кралската опера, като в тази връзка бе подчертана важната роля на Българския културен институт Лондон и Българското посолство в популяризирането на българската култура в Обединеното кралство.

„Музиката е нещото, което ни обединява в контекста на предизвикателствата пред съвременния свят“, отбеляза Алекс Биърд при получаването на медала и грамотата от Министерството на културата.Автор: Български културен институт Лондон
11.03.2015 г. 21:32
Посетено: 702
Етикети: Лондон, Български културен институт Лондон, юбилеен медал, Ковънт Гардън, награда. Борис Христов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20992-vrachvane-na-medala-boris-hristov-na-kralskata-opera-kovant-gardan