Награди

БНР с две награди за принос в опазването и популяризирането на археологическото културно наследство

В тазгодишния журналистически конкурс взеха участие 10 медии с 61 материала

 БНР с две награди за принос в опазването и популяризирането на археологическото културно наследство
На снимката: доц. д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ - БАН, Петра Талева и Иво Тодоров.


◊ СЪБИТИЕТО

Българското национално радио бе отличено с две медийни награди за принос в опазването и популяризирането на археологическото културно наследство в България. Призовете бяха връчени на специална церемония в Националния археологически институт с музей при БАН – организатор на конкурса. Журналистът от програма „Христо Ботев“ на БНР Петра Талева спечели наградата за 2014 г. в категория „Публикация в електронни медии – радио и телевизия“. Мотивите на тричленното жури са, че Талева е представила 23 материала, които са излъчени в ефира на националната културна програма на обществената медия. Обемната продукция отразява всички музейни събития, както и различни археологически теренни проучвания, а работата на Петра Талева се откроява с траен и задълбочен интерес към археологическата проблематика. Наградата бе връчена от доц. д-р Людмил Вагалински – директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Българското национално радио бе удостоено със специалната награда на Националния археологически институт с музей при БАН. „Удоволствие е да наградим националната медия, която отразява активно и обективно всичко, което се случва с културно - историческото наследство в България и с българската археология. Наградата е и във връзка с 80-годишнината на БНР“, обяви доц.д-р Людмил Вагалински. От името на БНР наградата прие Иво Тодоров – Програмен директор на обществената медия с думите: „Две награди за БНР, в рамките на един конкурс, не е никак малко. Искам да уверя ръководствата на БАН и на Националния археологически институт, че винаги могат да разчитат на медийната подкрепа на БНР. Всички информации свързани с Академията и нейните институти ще намерят място в нашите програми. Благодарим сърдечно за тази награда!“

Журналистът от вестник „Новинар“ Димитър Николов грабна наградата в категорията „Публикации в печатни медии – вестници и списания“. За втора поредна година награда в категорията „Публикации в електронни медии - информационни агенции и интернет медии“ не бе присъдена, заради липсата на достатъчно кандидатури.

В тазгодишния журналистически конкурс взеха участие 10 медии с 61 материала.

Сред гостите на събитието бяха: акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, доц. д-р Бони Петрунова – зам.-министър на културата, д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на София, журналисти, археолози, студенти, общественици.

За осма поредна година Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките представи и Националната археологическа изложба “Българска археология 2014”. Експозицията представя експонати от общо 23 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти от ранната праистория до Средновековието. Тази година съорганизатори са 16 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.


 
Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
17.02.2015 г. 14:20
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20869-bnr-s-dve-nagradi-za-prinos-v-opazvaneto-i-populyariziraneto-na-arheologicheskoto-kulturno-nasledstvo