Награди

Стартират номинациите за Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова”

Церемонията по връчване на престижната награда ще е на 11 май 2015 г. в Гранд Хотел „София”

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Радостина Константинова” стартира номинациите си за носител на Голямата награда за разследваща журналистика - 2015.
Очакваме предложения за номинации от всички колеги от печатните и електронни медии.

Номинираните кандидати ще се оценяват по публикувано разследване в печатни издания, създаден документален филм, излъчен репортаж или радио предаване на разследваща тема за периода от май 2014 г. до април 2015 г.  Те трябва да отговарят на следните критерии – вярност към фактите, ефект и пълнота на разследването, обществена значимост. 

Срокът за набиране на предложения изтича на 20 април 2015 г.

Годишните награди ще бъдат връчени на официална церемония на 11  май 2015 г. в Гранд Хотел „София”. Победителят ще получи плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда в размер на 3 000 лева. Журито може да присъди и поощрителни награди в размер на 500 лв.

Очакваме вашите предложения на е-mail: zoyadim@yahoo.com или vasileva@megacommunication.net, както и на адресa на Фондацията (1000 Cофия, Район Триадица, ул. „Христо Белчев” №1, ет. 5).


◊ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА

Първият носител на Голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г. бе журналистът Иван Георгиев от бТВ за документалните му филми „Гласове от Пирин” и „Да купиш изборите”.

Две поощрителни награди за 2012 г. бяха присъдени на екипа на БНТ - Росен Цветков, Надя Обретенова и Надя Петрова за документалния им филм „Глас под наем”, и на Сергей Тодоров от бТВ за  документалния му филм „По изборите в Гомотарци и Куделин”.

Таня Петрова и Ивет Миткова от вестник „Сега” станаха носителите на Голямата награда за 2013 г. Приза те получиха за разследването си: „Девойки шеметно забогатяват под крилото на Мирослав Найденов”,  свързано със скандалния договор на двете бивши пиарки на Агенцията по храните за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и закупените по-късно от тях скъпи офиси и дял от предприятие за биохрани.

Грамота и парична награда в размер на 500 лева получиха - Теодора Трифонова за серията си разследващи репортажи за състоянието на Детската клиника и констатираните нарушения в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, излъчени в предаването „Хрътките” на бТВ, и Мария Цънцарова от Нова телевизия за заснетия със скрита камера филм, свързан с политическото инженерство и купуването на гласове по време на предизборната кампания.

Миналата година Фондацията връчи голямата си награда за разследваща журналистика на Росен Цветков от бТВ. През 2012 г., докато работеше в БНТ, той получи поощрителна награда за документалния си филм за купуване на изборите.

Подгласници на Цветков станаха топ репортерката от вестник „Труд“ Диана Тенчева за разследването си „Кръвните центрове пропускат зарази“, Стоян Георгиев от бТВ за репортажите му за офшорките зад проекта „Карадере“ и Росен Босев от вестник „Капитал“ за разследването си „Виенски валс“.


* * *

Фондация „Радостина Константинова” е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на емблематичната журналистка – една от основателите на Пресгрупа „168 часа” и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Организацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика в България.

Основната цел Фондацията е да насърчава обективната журналистика в България като подпомага колеги от всички медии. Освен годишна награда, с която се отличават млади репортери за разследваща публикация, репортаж или радио и телевизионно предаване, неправителствената организация осигурява стажове в международни печатни медии и годишни стипендии на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”.



Автор:
Организаторите
Публикация:
16.02.2015 г. 13:08
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20856-startirat-nominatsiite-za-golyamata-nagrada-za-razsledvashta-zhurnalistika-radostina-konstantinova