Награди

Държавният глава удостои БНР с Почетния знак на президента по повод 80-годишнината на медията

За изключителен принос в утвърждаването на високи професионални стандарти в българската журналистика

Държавният глава удостои БНР с Почетния знак на президента по повод 80-годишнината на медията


Държавният глава Росен Плевнелиев удостои Българското национално радио с Почетния знак на президента за изключителен принос в утвърждаването на високи професионални стандарти в българската журналистика, както и по повод 80-годишнината от основаването на медията. Почетното отличие прие генералният директор на БНР Радослав Янкулов.
 
„През изминалите десетилетия журналистите в Българското национално радио демонстрираха обективност и воля да стоят зад позициите си, независимо от конюнктурните промени във властта“, посочва президентът Плевнелиев в поздравителния си адрес до обществената медия. Държавният глава припомни стремежа на първия главен редактор на БНР - Сирак Скитник, да пази неговата автономия и упорито да държи радиото далеч от политиката. „И днес политическата независимост на медиите е един от основните фундаменти за качествената журналистика. Убеден съм обаче, че политиците също не трябва да се изкушават да оказват влияние или натиск върху четвъртата власт или да фаворизират само определени медии“, посочва президентът в поздравлението си до професионалистите от БНР.
 
Държавният глава присъства на празничния гала концерт на Българското национално радио в НДК, с който бе отбелязана 80-годишнината от деня, в който с указ на Цар Борис ІІІ радиоразпръскването в страната става държавна собственост. Честването на юбилея премина под патронажа на президента Росен Плевнелиев.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
26.01.2015 г. 15:07
Посетено:
897
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20712-darzhavniyat-glava-udostoi-bnr-s-pochetniya-znak-na-prezidenta-po-povod-80-godishninata-na-mediyata