Награди

Здравка Евтимова спечели наградата "Балканика - 2013"

За сборника "Пернишки разкази"

Здравка Евтимова спечели наградата "Балканика - 2013"


◊ СЪБИТИЕТО

Здравка Евтимова спечели наградата "Балканика - 2013" за най-добра книга от автор на страните от Балканския полуостров за 2013 г. Наградата беше връчена на 6 декември 2014 г. в град Тирана, Албания.
   
Наградата е учредена от Фондация "Балканика" с председател българския писател Николай Стоянов. Тази награда има 19-годишна история. Тя обединява страните от балканския полуостров, изграждайки мостове между тях - което често се оказва непосилно за политиците. За първи път наградата е връчена през 1997 г. и нейният носител е писателят Давид Албахари от Сърбия, вторият носител на "Балканика" е Антон Дончев - през 1998 г. Сред спечелилите наградата "Балканика" е и Исмаил Кадаре от Албания - през 2009 г.
    
През 2004 г. българският писател Димитър Шумналиев печели "Балканика" с книгата си "Влюбени разкази".
   
Десет години по-късно Здравка Евтимова - отново за България - печели приза със сборника "Пернишки разкази", в борба с албанския писател Илиейт Аличка с неговия роман "Валсът на щастието"; гръцкия писател Димитриос Стефанакис и неговия роман "Филм ноар", с писателя академик Митко Маджунков от Македония с романа му "Птици от миналогодишните гнезда"; писателката Мирела Розневеану от Румъния, която живее в САЩ, с нейния сборник с разкази "Управител на живота"; Драган Великич от Сърбия и неговия роман "Бонавиа" и турския писател Хакан Гюндай с неговия роман "Привидението".

Председател на журито е професор Андрю Вахтел, САЩ, като в журито са включени литературни критици от страните, по един от всяка държава, чиито писатели участват в литературния конкурс.



Автор:
Публикация:
09.12.2014 г. 14:09
Посетено:
1547
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20513-zdravka-evtimova-specheli-nagradata-balkanika-2013