Награди

БНР със специална награда „Валя Крушкина“

За медийната подкрепа на наградите и по повод 80-годишнината на обществената медия

БНР със специална награда „Валя Крушкина“


◊ СЪБИТИЕТО

Българското национално радио със специална награда „Валя Крушкина“

Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) отличи Българското национално радио със статуетка и грамота „Валя Крушкина“ за специалния принос на Радиото в организирането и отразяването на годишната медийна награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“ и по повод 80-годишнината на обществената медия.

Наградата бе връчена от Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ, по време на тържествената церемония на Годишните медийни награди „Валя Крушкина“, която се проведе в Първо студио на БНР.

„За да организираш журналистически награди са нужни любов, съпричастие, подкрепа и много хора. Наградите „Валя Крушкина“ се превръщат в знак за професионални стандарти и качества, знак за истинска журналистика. Искам да изкажа специална благодарност на БНР, което застана зад нас и ни подкрепяше от първия миг. Обществената медия е символ на независимата журналистика в България, а хората, които работят в тази медия, защитават наистина честната журналистическа позиция. БНР празнува 80 години и ние от фонд „Валя Крушкина“ благодарим за подкрепата в името на журналистиката“, посочи Илияна  Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. Наградата бе приета от  Кристиян Бояджиев, член на УС на БНР, с думите: „Благодаря за отличието от името на всички колеги в БНР. Валя бе от хората, които ни научиха да правим журналистика за хората с човещина, дързост и обективност. Миряна Башева казва в едно свое стихотворение „Много са малко, но все пак ги има“. Радостен съм, че днес последователите на Валя стават все повече“.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фонд "Валя Крушкина" връчиха за трета поредна година наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Призът отличава журналисти за отговорна и независима журналистика. 75 номинации и 160 различни материала, публикувани и излъчени в рамките на последната година, се състезаваха в пет категории.

Тази година наградените са: „Млад журналист“ - Николаос – Теодорос Цитиридис (OFFnews), „Печатни медии“ - Диян Божидаров (в. Сега), „Електронни медии“ – Мария Цънцарова (bTV), „Фотография и операторско майсторство“ – Надежда Чипева (в. „Капитал). С голямата награда „Валя Крушкина“ 2014 г. бе удостоена Миролюба Бенатова (Нова ТВ).

БНТ бе отличена със специален приз за медийната подкрепа на наградите.

Автор на статуетките "Кристална круша“ е близката приятелка на Валя – художничката Елена Китова.

Годишните медийни награди „Валя Крушкина -  журналистика за хората“ са учредени на 11 септември 2012 г., като част от Фонд „Валя Крушкина“ в памет на бележитата българска журналистка, починала през юни същата година. Членове на журито са представители на различни български медии. Наградите са израз и на обединението на гилдията в подкрепа на каузата на обективната журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората. Целта на наградите е да отличава примери за отговорна, обективна журналистика. В конкурса могат да участват журналисти от печатни и електронни медии, интернет сайтове, както и представители на гражданската журналистика.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
05.12.2014 г. 17:03
Етикети:
журналистикаспециална наградаБНР
независима журналистика
Фондация Работилница за граждански инициативи
Валя Крушкина
Посетено:
2340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20484-bnr-sas-spetsialna-nagrada-valya-krushkina