Награди

Четири Кристални лири за Националния музикален театър

"Кристална лира" 2014 за Валентина Корчакова, Денко Проданов, Иван Кожухаров и постановъчния екип на българския мюзикъл „Службогонци”

◊ ЧЕТИРИ НАГРАДИ "КРИСТАЛНА ЛИРА" ЗА НМТ "СТ. МАКЕДОНСКИ"

Сопраното Валентина Корчакова, тенорът Денко Проданов, диригентът Иван Кожухаров и постановъчният екип на българския мюзикъл „Службогонци” са носителите на „Кристална лира” 2014 година в отделните категории. Тази най-престижна награда в областта на музиката и танца се връчи за 18-ти пореден път на тържествената церемония, която по традиция се провежда в Деня на народните будители - 1 ноември и се връчва от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио.

Примата на Оперетата сопраното Валентина Корчакова е победител в категорията „Оперно и оперетно изкуство” и получи „Кристална лира” за ролите Графиня Марица в оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман, Аничка в мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев, както и участията в спектаклите „От Виена до Бродуей”, „Медитеранео”, „Гръм и мълнии”, „Коледна магия” и „Новогодишен бал в оперетата”, реализирани през сезон 2013/2014 г. на сцената на Национален музикален театър.

Младият тенор Денко Проданов, който е най-новото попълнение на звездната трупа на Националния музикален театър, грабна „Кристална лира” в категорията „Млад изпълнител” за ролите на Жупан в оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман; на Фреди в мюзикъла „Моята прекрасна лейди” от Фредерик Лоу и на Илийчо в мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев – премиерни спектакли  през сезон 2013/2014 г. на сцената на Националния музикален театър. 

Маестро Иван Кожухаров
получи наградата за върхови постижения през 2014 година в категорията „Диригенти” за премиерата на 7 и 8 март 2014 г. на оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман на сцената на Националния музикален театър.

С извънредна награда „Кристална лира” бе отличен и постановъчният екип на НМТ „Ст. Македонски” в състав: постановъчна версия и режисура Марио Николов, диригент-постановчик Юли Дамянов, сценограф Лидия Къркеланова, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф Антоанета Алексиева – за премиерата на мюзикъла „Службогонци” от Парашкев Хаджиев, посветена на 100-годишнината от рождението на композитора и Деня на народните будители.
   
Престижните награди бяха връчени на тържествен галаконцерт в салона на Националния музикален театър, в който участваха солистите на театъра Людмила Козарева, Валентина Корчакова, Александър Мутафчийски и Денко Проданов, Quarto Quartet, Ансамъл „Тупан” при НМУ „Л. Пипков” – София с ръководител Мария Палиева, Капанският ансамбъл – Разград с главен художествен ръководител Румян Занев и Оркестърът на Националния музикален театър „Стефан Македонски” под диригентството на маестро Юли Дамянов. Водещи на тържествената церемония бяха Татяна Симеонова и Марчо Апостолов, по сценарий на Татяна Симеонова и Марио Николов, режисьор – Марио Николов.



Автор:
НМТ "Ст. Македонски"
Публикация:
06.11.2014 г. 15:42
Етикети:
Иван КожухаровВалентина КорчаковаоперетаМузикален театър
мюзикъл Службогонци
Денко Проданов
награди Кристална лира 2014
НМТ Стефан Македонски
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20210-chetiri-kristalni-liri-za-natsionalniya-muzikalen-teatar