Награди

Quarto Quartet с награда „Кристална лира”

Признанието за младите музиканти идва в навечерието на 10-годишнината от създаването на квартета

Quarto Quartet с награда „Кристална лира”


◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на народните будители, на тържествена церемония в Музикалния театър (ДМБЦ) „Стефан Македонски” Quarto Quartet бяха удостоени с престижното отличие „Кристална лира” - 2014 в категория Камерен ансамбъл. Организатори на събитието бяха Съюза на българските музикални и танцови дейци заедно с “Classic FM”.

Това признание за младите музиканти идва в навечерието на тяхната 10-та юбилейна година от създаването на квартета – годишнина, която съставът ще отбележи със специален концерт през 2015 г.

Наградата бе връчена на „Кварто” от Ирена Гъделева (водеща на предаването „Алегро виваче” по програма „Хоризонт” на БНР). Тя сподели, че е имало известни притеснения дали след силните години на българската камерна музика ще настъпи залез за това изкуство, но подчерта, че днес вече можем да сме спокойни и това няма да се случи. Ирена Гъделева поздрави квартет „Фрош” и квартет „Еолина” (и двата камерни ансамбъла бяха сред финалистите в категорията), а на новите носители на приза - Quarto Quartet пожела да продължават да работят със същото удоволствие на сцената защото, когато свирят с удоволствие си личи и се предава на публиката. С връчването на „Кристалната лира” Ирена Гъделева каза още, че се надява наградата да мотивира „Кварто” да продължават все така смело напред.

Иван Пенчев (примариус на квартета) прие наградата изключително развълнуван и благодари за честта Quarto Quartet да са носители на това високо отличие. За публиката в залата „Кварто” изсвириха на живо импровизация „Моцарт... и още нещо” в основния си състав – Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

„Кристална лира” в категория „Поп и рок музика” спечелиха група „Акага”. Фронтменът Красимир Куртев сподели с публиката в залата, че е щастлив да получат тази награда и че би било хубаво класическата и поп-рок музика да се сближат защото „... те, за съжаление, почти не се познават помежду си”. В потвърждение на това желание за сближаване е и намерението за съвместен концерт на „Акага” и Quarto Quartet. По този проект работата на музикантите вече започна. Публиката ще може да се наслади на един обещаващо атрактивен и музикантски изпипан концерт в началото на пролетта (2015 г).

След края на гала-спектакъла по награждаването с приза „Кристална лира” Quarto Quartet получиха зад сцената много поздравления и цветя от публиката и от свои приятели. Иван Пенчев с вълнение сподели с присъстващите, че за спечелилите „Кристална лира” - награда за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство – е истинска чест да получат този приз именно в Деня на народните будители и че е невероятно всеки един от тях да се почувства като малка частичка, допринасяща за това България да се гордее с толкова свои ярки таланти. Той изрази благодарности за подкрепата на г-н Явор Димитров - директор на Софийската филхармония и благодари на публиката, която вдъхновява музикантите на „Кварто” да продължават да творят с ентусиазъм и радост, въпреки трудностите.

„Благодарни сме и на журито за високата оценка на нашата дейност и сме сигурни, че са били много затруднени в избора за лауреат в категория Камерен ансамбъл, предвид другите два силни квартета-финалисти в нея – колегите от „Фрош” и „Еолина”, на които пожелаваме от сърце много успехи и дръзновение! Благодарим също на нашия малък, но всеотдаен мениджърски екип, който ни подкрепя във всички наши идеи, колкото и те да звучат налудничаво понякога. И не на последно място – прегръдки и благодарности за нашите приятели-музиканти участващи в концертите ни – с тях удоволствието да свирим заедно на сцената е двойно!” – каза още Иван Пенчев.

С активната си дейност, оригинални музикални проекти и висок професионализъм от световна величина „Кварто” не само привлякоха вниманието на музикантските среди, но и приобщиха голяма аудитория нови любители на класическата музика, като голяма част от тях са вече и трайни почитатели на състава и на класиката във всичките й измерения, в които Quarto я представят. Концертите на „Кварто квартет” се радват на голям интерес и  станаха неизменна част от музикално-културния афиш на столицата. С проектите адаптирани за деца, музикантите от квартета и техните приятели от балет “Vaya Dance Studio”, оказват положително влияние сред детската публика, подпомагайки формирането на вкус у младото поколение към високата култура.

* * *

• Следващият концерт на Quarto Quartet е на 11 ноември, от 19:30 часа в зала „България”. Музикантите ще представят „Една Моцартова вечер” с програма:  „Малка нощна музика”, Кларинетен квинтет в ла мажор (с участието на Атанас Илиев – кларинет) и „Вечерна серенада” за квартет с контрабас, тимпани (на тимпаните – Румяна Михайлова от Софийска филхармония) и акомпанимент на струнен оркестър. Не си тръгвайте веднага след края на концерта, защото със затихването на аплодисментите „Кварто” ще ви поднесат известната соната за пиано „Турски марш” аранжирана във вариант за цигулки и струнни. Билети за концерта на цени 10, 12 и 15 лева – на касата на Софийска филхармония в зала „България” (ул. "Аксаков" 1, тел. 029877656) и онлайн на ticketplus.bg.

• Очаквайте декемврийските концерти на Quarto Quartet: на 16 декември „Честит рожден ден, Бетовен!” и на 23 декември „Хлапета по Коледа” - съвместно с балет „Vaya Dance Studio”.

 

Автор:
Иглика Ганева
Публикация:
02.11.2014 г. 14:03
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20175-quarto-quartet-s-nagrada-kristalna-lira