Награди

Портал "Култура" връчи годишните си награди

За принос в областта на литературата и хуманитаристиката през 2013 г.

◊ НАГРАДИТЕ НА ПОРТАЛ "КУЛТУРА"

На 1 ноември, в Деня на народните будители, в книжен център “Грийнуич” жури в състав:Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев
връчи шест награди в отделните категории:

В категория Проза Портал “Култура” присъжда две награди:

• I награда на романа на Весела Ляхова „Бежанци” (ИК „Жанет 45”, 2013) за силата на художественото внушение, с което пресъздава „бели полета” от драматичната балканска история,

• II награда на романа на Теодора Димова „Влакът за Емаус” („Сиела”, 2013) за голямото художествено майсторство, с което разработва темата за пътуването през живота, срещата ни с вярата и любовта.

В категория Хуманитаристика:

• I награда получава изследването на Александър Кьосев „Караниците около четенето” (ИК Ciela, 2013) за сериозен научен принос в интердисциплинарното осмисляне на практиките на четенето.

• II награда се присъжда на изследването на Иван Еленков „Труд, радост, отдих и култура” (Център за академични изследвания, ИК „Рива”) за сериозен принос в изучаването на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма.

• Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на Борис Христов за изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината.

• Специална награда получава и „Митология на погледа” (ИК „Хермес”) от Иван Теофилов за фрагментарното изящество на неговите „предизвикани записки” и преводи.

* * *

Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация “Комунитас”. Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Във всеки раздел се присъждат I и II награда.Автор: Организаторите
01.11.2014 г. 21:03
Посетено: 1273
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20170-portal-kultura-vrachi-godishnite-si-nagradi