Награди

Съюзът на българските писатели обяви Светлозар Стоянов за най-добър млад автор

Националната литературна награда „Николай Хайтов“ му е присъдена за сборника с разкази „Гравюра от белези“

Съюзът на българските писатели обяви Светлозар Стоянов за най-добър млад автор
Светлозар Стоянов по време на церемонията по връчването на Националната литературна награда „Николай Хайтов“


◊ СЪБИТИЕТО

Вчера на церемонията по връчването на Националната литературна награда „Николай Хайтов“, талантливият писател Светлозар Стоянов бе отличен с награда за най-добър млад автор за 2014 г. за сборника си с разкази „Гравюра от белези“, издание на „Ентусиаст“. Сборникът е публикуван през април тази година и вече жъне първите си успехи. Носителят на националната награда „Южна пролет“ за 2010 г. Светлозар Стоянов добавя още едно отличие към обещаващата си биография на писател и дава сериозна заявка да се превърне в едно от най-успешните открития за българската съвременна проза.


◊ ЗА КНИГАТА

„Гравюра от белези“ е пъстра мозайка от интригуващи разкази, които разглеждат актуални теми от обществения дневен ред. Всяка история има своя оригинален сюжет, художествените образи са изключително естествени, а езикът – жив и увлекателен. В сборника се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката. Журналист по професия, авторът Светлозар Стоянов рисува в детайли вдъхновен портрет на съвременността, поднесен с нужната доза артистизъм, индивидуалност и хумор.


◊ ЗА НАГРАДАТА

Националната литературна награда „Николай Хайтов“ е учредена от Народно читалище „Николай Хайтов - 1936“ през 2003 г., като съорганизатори са Съюза на българските писатели, вестник „Земя“ и фондация „Николай Хайтов“. Тя се връчва всяка година в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители за книга с белетристика или публицистика, утвърждаваща националните традиции, нравствеността и родолюбието, духовните послания на писателя Николай Хайтов.


◊ ЗА АВТОРА

Светлозар Стоянов е роден през 1974 г. в Казанлък. Завършва българска филология и етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи като репортер, редактор и автор в регионални и национални медии, като гимназиален учител по български и литература, художник-портретист по Черноморието, екскурзовод, барман. В момента Светлозар Стоянов живее и работи в София като редактор и автор в периодични издания.

Първата му книга излиза през 2010 г. и печели конкурса „Южна пролет“ за проза. През 2014 г. е отличен с Националната литературна награда „Николай Хайтов“ за сборника му с разкази „Гравюра от белези“.

Светлозар Стоянов е носител на повече от десет литературни награди и три пъти на наградата „Журналист на годината“ на Българската асоциация на регионалните медии.

Автор:
Организаторите
Публикация:
30.10.2014 г. 19:52
Етикети:
млади авторилитературна награда
награда Хайтов
Светлозар Стоянов
Гравюра от белези
Посетено:
2009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20157-sayuzat-na-balgarskite-pisateli-obyavi-svetlozar-stoyanov-za-nay-dobar-mlad-avtor