Награди

Награди на Община Сливен за 2014 година

Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” бе присъдена на Валентина Радинска

◊ НАГРАДИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2014

На тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров” по случай празника на Сливен – Димитровден, бяха връчени наградите на деятели с приноси в развитието на различни сфери из живота на града, определени с решения на обществени комисии.
           
• Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за настоящата година бе присъдена на поетесата, редактор на редица издания, създател на курс по творческо писане и преводач Валентина Радинска. Авторката е създател на книги с поезия, на студии, рецензии, документален роман и на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и повелителят на вълците”, за които е удостоена с национални литературни награди. На тържествена сесия в Сливен й бе връчен от кмета, инж. Кольо Милев и „почетен знак” на града.
            
• Обществената комисия по присъждане на наградата на името на д-р Иван Селимински я отреди през настоящата година за археолога от Историческия музей в Сливен Мери Радева. По аргументи на членовете  тя й се присъжда „за  принос и постижения в публицистиката, историко-краеведските изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край”. Обект на изследователските й интереси са проблеми от най-дълбока древност до падането на България под османско владичество, като основно проучва материалната и духовна култура на Сливен през Средновековието, средновековните църкви и манастири, ранновизантийската и средновековна керамика и др.; осъществила е самостоятелно и в сътрудничество археологически разкопки на крепостите до редица селища в Сливенско.
             
• С наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков-Фабрикаджията 2014 г.” е удостоен Георги Добрев – директор на ЗММ-АД в Сливен, която му се отрежда за втори път от обществената комисия - съобразно постигнатите резултати в дейността на стопанските субекти, по критериите: икономическа стабилност, социална политика, вложени инвестиции, постигната за периода печалба, липса на задължения към държавата, общината и „Социално осигуряване”.
               
• На Пенка Христова, старша медицинска сестра в „Неонатология” на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, е присъдена от обществената комисия тазгодишната награда „Милосърдие”. Респектираща е професионалната и доброволческата й дейност в инициативи с насоченост към бременните жени, новородените деца и малцинствените групи, започнала трудовия си път през 1976 г. и досега - в реномираното сливенско болнично заведение. Наградата й се връчва „за  дългогодишна дейност, професионални резултати, научни достижения и доказана гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика на община Сливен”.
           
На тържествена сесия  по повод празника Димитровден, кметът инж. Кольо Милев връчи „почетния знак” на града на 9 деятели из различни области, удостоени с решение на комисията по символика на общината. Той поднесе грамоти и на ученици от учебните заведения на общината за завоювани призови места след участие в национални и международни състезания и олимпиади.

Автор: Иванка Денева
24.10.2014 г. 16:48
Посетено: 1131
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20101-nagradi-na-obshtina-sliven-za-2014-godina