Награди

Литературните награди в Италия: Наградата "Алциатор" и прозата на Матео Нучи

В рамките на XIV Седмица на италианския език по света

Литературните награди в Италия: Наградата "Алциатор" и прозата на Матео Нучи


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 октомври 2014 г. от 18:30 ч.
в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

ще се състои
представянето на Наградата "Алциатор" по инициатива на Маурицио Порчели,
с изключителното участие на писателя Матео Нучи, носител на наградата за 2012 г.


Събитието е част от програмата, организирана от Италианския културен институт в рамките на XIV Седмица на италианския език по света (20-25 октомври 2014), под почетния патронаж на президента на Републиката, чиято тема е "Да напишем новата Европа: италианската издателска дейност, автори и читатели в дигиталната ера".


◊ ЗА ГОСТИТЕ

Маурицио Порчели е директор на международната литературна награда „Франческо Алциатор“ и същевременно е член на Управителния съвет на Операта в Каляри и заместник-председател на Комисията за култура на Община Каляри. Той ще представи наградата, която е разделена на три секции – за проза, за есеистика и специална секция. Специалната секция за 2014 г. е запазена за издадени произведения на италиански език на неиталиански автори от средиземноморските страни. Могат да вземат участие и произведения, написани на майчиния език на автора, стига да са придружени от превод на италиански.

Матео Нучи е италиански писател, роден в Рим през 1970 г. През 2009 г. прави дебюта си с романа „Нещата на приятелите са общи“, който печели различни награди и е финалист на наградите „Стрега“ през 2010 г. През 2011 г. публикува „Бикът никога не греши“, роман-есе, който печели литературната награда „Франческо Алциатор“ през 2012 г., а през 2013 г. издателство "Einaudi" публикува „Звездите на героите“, романизирано есе, спечелило литературната награда „Джузепе Джусти“ за 2014 г. На срещата той ще говори за книгите си и за разказвателния си стил на границата между два литературни жанра – есето и романа.

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.10.2014 г. 22:49
Етикети:
литературни награди
Маурицио Порчели
Матео Нучи
италиански награди
италианска литература
награда Алциатор
Алциатор
Седмица на италианския език
Посетено:
1412
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20079-literaturnite-nagradi-v-italiya-nagradata-altsiator-i-prozata-na-mateo-nuchi