Награди

Деница Дилова - победител в първия анонимен конкурс за Нов български роман на издателство "Сиела"

3000 лв. и издаване на романа й с работно заглавие "Непорочна практика"

Деница Дилова - победител в първия анонимен конкурс за Нов български роман на издателство "Сиела"


◊ СЪБИТИЕТО

На 21.10.2014 в 12:00 в книжарница "Ciela Books & Music" (Подлез на Ректората) бяха обявени резултатите от първия анонимен конкурс за Нов български роман на издателство "Сиела":

. Победител - Деница Дилова за романа си с работно заглавие "Непорочна практика".

Тя печели 3000 лв. и издаване на романа в издателство "Сиела".

. Второ място за Васил Панайотов и неговия роман "Отчужден".

Наградата е издаване на романа в издателство "Сиела".


До финала достигнаха 10 романа. Конкурсът бе обявен в началото на годината. Кандидатите трябваше да изпратят непубликувани досега текстове, с които да се състезават за голямата награда от 3000 лв. и издаване на роман.


◊ ЗА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Деница Дилова определя жанра на романа си като социална сатира. Идеите за книгата "Непорочна практика" идвали по време на сутрешния й крос. „Аз много чета и не смятам това за предимство“, казва Дилова, журналистка, от Разград, с издаден сборник с разкази "Тънкости на приготвянето (Разкази с рецепти)“.

Родена е в Червен бряг, работи в неправителствения сектор. Пише и реализира проекти с млади хора, проекти за социализация на етнически общности и хора с увреждания. От пролетта на 2006 г. участва като съавтор в списание "Експрес", Разград, а от края на 2006 г. е директор на в. "Лудогорски вестник". Омъжена е и има две дъщери. С два свои разказа през 2006 г. печели гласовете на публиката и поощрителната награда от конкурса "Очи за себе си" (ХуЛите), през 2008 г. печели първи места в литературните конкурси на Public Republic и Литературата Днес. През 2010 г. става носител на Първа награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010).


Васил Панайотов каза за себе си: „Аз съм Васил Панайотов, вече на 36, в някои отношения още на 15, оттогава са първите ми флиртове с писането, флиртовете с жени дойдоха доста по-късно, това ме прави акселерат в някои области и ретардант в други, имам три незавършени висши образования и един завършен брак, имам и едно съвършено дете. Имам една апокрифна стихосбирка и няколко (съ)участия с сборници с разкази и романи. пиша за няколко списания, основно за "Жената днес". След писането ме интересува единствено спортът. Бил съм в националния по плуване, сега тренирам силови и бойни спортове. невъзможно е да бъда видян в дискотека с компания, но често се забелязвам на магистралата с колело. Бил съм корпоративен роб над 12 години. В момента робувам единствено на двумесечния ми бултериер хамър.”


◊ ЖУРИТО ЗА КОНКУРСА

„В този конкурс влязох като читател, не като оценител – каза Захари Карабашлиев. – Основната задача на един автор е да ме накара да чета и да продължавам да чета, да ме увлече. Целта на този конкурс не е просто да обявим победител, а да окуражим онези, които пишат.

Над 400 ръкописа участваха в първия национален анонимен конкурс на "Сиела" за нов български роман. За разлика от демократичните избори, където гласовете не се мерят по качество, а по количество, работата на журито беше да търси в количеството качество и с гордост заявяваме, че успяхме. Имаме победители. Но имаме автори, с които тепърва ще работим, защото демонстрираха изключителен талант и потенциал.

*
В навечерието на Деня на народните будители с радост установяваме, че имаме не само будно, но и будуващо и пишещо ново поколение.
Любен Дилов-син, автор, главен редактор, жури

*
Конкурсът беше отговорност за журито, които четохме над 400 постъпили предложения. Отвъд респекта ни към усилията и показаните резултати, ние ще работим пряко с авторите и след конкурса – това ще е полезно за всички ни.
Пепа Георгиева, редактор, жури

*
Радвам се, че бях част от журито в конкурса за роман на "Сиела". Още повече се радвам, че можах да прочета романи, които издаваха едно добре овладяно, професионално писане. Това ми дава основания да вярвам, че българската литература ще става все по-добра.
Амелия Личева, автор, преподавател, жури

*
Усилието да прочетеш 400 опита за роман се превърна в радост от добрите идеи, които изскачаха от доста ръкописи. Дори и несъвършени, има ръкописи с огромен потенциал, и те не са малко. Радвам се, че всички бяхме единодушни за готовите текстове, които веднага могат да поемат пътя си към читателите. А темите на романите-победители съм сигурна, че ще ви развълнуват. Препоръчвам ви да ги прочетете.
Ваня Щерева, автор, жури

*
Щастлив съм от огромния интерес към конкурса за анонимен роман! Радостен съм, че имаме единодушно избрани победители. Имаше и страхотни ръкописи, с авторите на които ще работим при тяхно желание. С две думи - конкурсът завърши, но четенето продължава.

"Сиела" - винаги в търсене на следващия разказвачески талант.
Захари Карабашлиев, автор, главен редактор, жури
Автор: Организаторите
21.10.2014 г. 22:26
Посетено: 3161
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20078-denitsa-dilova-pobeditel-v-parviya-anonimen-konkurs-za-nov-balgarski-roman-na-izdatelstvo-siela