Награди

В Първомай връчиха Националната литературна награда "Георги Караславов"

Писателят Никола Статков е новият лауреат на наградата

В Първомай връчиха Националната литературна награда "Георги Караславов"
Заместник-кметът на Община Първомай Николай Митков връчва наградата "Георги Караславов" за 2014 г. на Никола Статков
Снимка: Красимира Славова


На 17 октомври 2014 г. в Първомай бе връчена Наградата "Георги Караславов" за 2014 година на писателя и киносценарист Никола Статков, известен най-вече с филмите "Неочаквана ваканция" и "Господин за един ден".

Преди това цветя бяха поднесени пред паметника на Георги Караславов (тази година се навършиха 110 години от рождението му) в кв. "Дебър" на Първомай. Председателят на НЧ "Св. св. Кирил и Методий" Иван Караславов произнесе кратко слово.

След това участниците в тържеството посетиха родната къща на писателя, която е превърната в музей. Тя е построена в края на 19. век и представя в автентичен вид атмосферата на своето време, в която са живели потомците на известната фамилия, включително и прототипът на Тодор Юрталана от романа "Снаха" - един от предците на писателя. Те са преселници от Цариград, а основател на рода е Кара Слав, наричан така поради чепатия си характер и буен нрав. Заселват се в този край и с усилен и честен труд се възмогват и превръщат в една от най-богатите фамилии. Родът е голям, с много разклонения и издънки. Музеят се стопанисва и поддържа от друга сродница на писателя - неговата племенница Людмила Караславова.

По-късно в салона на читалището в Първомай се състоя церемонията по награждаването. Прожектирани бяха откъси от филмите "Снаха" и "Татул" по романите на Георги Караславов и "Господин за един ден" по сценарий на Никола Статков. Ученици прочетоха откъси от творби на лауреата, а заместник-кметът на Община Първомай г-н Николай Митков му връчи наградата, обявена преди това от главния секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов.

Лауреатът, който е родом от село Долна бела речка, Монтанско, произнесе емоционално слово за своя творчески път и житейски перипетии.

Водещ на тържеството беше Емилия Ангелова – главен библиотекар в централната общинска библиотека в читалището.

Националната литературна награда за белетристика „Георги Караславов“ е учредена през 2004 г. от Съюза на българските писатели и Община Първомай. Сред нейните носители са писатели като Владимир Зарев, Деян Енев, Янко Станоев, Иван Енчев и други.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
18.10.2014 г. 16:33
Етикети:
литературна награда
Никола Статков
Георги Караславов
Националната литературна награда
Посетено:
1971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/20053-v-parvomay-vrachiha-natsionalnata-literaturna-nagrada-georgi-karaslavov