Награди

Мо Йен с титла "Доктор хонорис кауза" на СУ „Св. Климент Охридски“

Нобеловият лауреат за литература за 2012 г. ще гостува в България

Мо Йен с титла "Доктор хонорис кауза" на СУ „Св. Климент Охридски“


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 септември 2014 г. в 11.00 часа
в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

ще се състои официална церемония по
удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен (Китай)
с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.



По-късно през деня, в 15.30 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет, Мо Йен ще участва в литературен форум, организиран от Институт Конфуций, с участието на фондация „Славяни”, Съюза на журналистите в България и Съюза на писателите в България. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на свои кратки разкази.


. Събитието се организира със съдействието на Институт Конфуций в София.


◊ ЗА НОБЕЛОВИЯ ЛАУРЕАТ

Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. По време на „културната революция“ напуска училище, за да започне работа във фабрика. На 20-годишна възраст влиза в редиците на Народноосвободителната армия, оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази. Пет години по-късно завършва армейския Художествен институт.

Литературният псевдоним Мо Йен означава буквално „не говори“ и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии.

Мо Йен е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта „Червено сорго“ (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда „Златната мечка“ на Берлинския филмов фестивал; филмираният разказ „Люлката на бялото куче“ (1985 г.); разказът „Прозрачният морков“ (1985 г.); романите „Пищни гърди, тлъсти бедра“ (1985 г.), „Уморен да се раждам и да умирам“ (2006 г.), „Жабата“ и др.

През 2012 г. Йен беше удостоен с Нобеловата награда за литература за постиженията му на писател, който съчетава с рядко майсторство фолклор, история и съвременност: „Смесвайки фантазия с реализъм, исторически с настоящи лични и обществени перспективи, Мо Йен създава свят, който в сложността си напомня за творбите на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като същевременно използва за опорна точка древната китайска литература и устната традиция.“


◊ МО ЙЕН В БЪЛГАРИЯ

Издателство „Колибри“ запозна родната публика с първата и единствена към момента книга на Мо Йен, която има българско издание, „Промяната“, през февруари 2013 г. - превод на Надя Баева. По думите на самия автор, „Промяната“ е съвкупност от спомени, и ако някои от тях не звучат достоверно, то е само защото след толкова години в паметта неминуемо зейват празноти.

Предстои издаването за първи път в България на преводите на два от получилите световно признание и популярност романи на автора „Уморен да се раждам и умирам“ и „Наказанието със сандалово дърво“, първият от които ще излезе от печат до края на настоящата година.


. Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/298029583738118/?fref=ts
Автор:
Организаторите
Публикация:
23.09.2014 г. 22:27
Етикети:
китайска литературанобелистиНобелов лауреат
китайски писатели
Нобелов лауреат 2012
Мо Йен
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19870-mo-yen-s-titla-doktor-honoris-kauza-na-su-sv-kliment-ohridski