Награди

Държавна опера – Русе с престижна национална награда

Награда "ПроКултура" - за активната и разнообразна дейност, насочена към децата и младежите

Държавна опера – Русе с престижна национална награда


◊ СЪБИТИЕТО

Вчера, в хотел "Шератон" - София, в рамките на Втората Национална конференция "Достъп на младите хора до култура - предизвикателствата пред българското образование", Държавна опера – Русе получи една от седемте новоучредени награди "ПроКултура" за принос към разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Организатори на форума, който се състоя в деня, обявен от ООН за Международен ден на младежта – 12 август, са Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и "Граждански институт".

Наградите "ПроКултура", учредени от БАРОК и "Граждански институт", са в 7 категории. Отличените с тях са Второ СОУ "Емилиян Станев" в София - в категорията „Образователна организация”, Народно читалище "Борба 1896" в Кнежа – в категорията „Гражданска организация”, Община Велико Търново – в категория „Община”, Фондация "Аматерас" – като „Културна организация”, Градската художествена галерия "Димитър Добрович" в Сливен – в категорията „Общински културен институт”, Русенската опера – в категория „Държавен културен институт”, както и Радио Варна - в категория „Медии”.

Специални награди получиха фондацията "Америка за България" и експертите от МОН Пенка Иванова - ръководител на проекта "Успех", както и Иван Модев - директор на дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми".


◊ НАГРАДА "ПРОКУЛТУРА" ЗА РУСЕНСКАТА ОПЕРА

Държавна опера – Русе беше отличена за активната и разнообразна дейност, насочена към децата и младежите. Новост за изтеклия творчески сезон бяха концертите от Програмата „Фортисимо Фамилия“, посветени на флейтата, обоя, арфата, челото, тромбона, тубата, тромпета и валдхорната. Държавна опера – Русе участва и в Програмата „Фортисимо Клас” с четири русенски училища: СОУ "Свети Констатин-Кирил Философ", СОУ „Васил Левски”, СОУ „Възраждане” и СОУ „Христо Ботев”. В часовете по музика на децата от Русе гостуваха музикантите от оркестъра на Държавна опера-Русе: виолончелистите Явор Георгиев и Пламена Величкова, Силвана Маринова (контрабас), Здравко Саралиев (кларинет), Надежда Андреева (флейта), Явор Дяков (тромбон), Волен Генчев (валдхорна), Невена Иванова (ударни), Димитрина Димитрова (цигулка). В програмата се включиха над 600 деца от четвъртите класове. На 16 април беше Заключителния концерт с участието на любимите им нови учители по музика на сцената на Държавна опера Русе в състава на оркестъра. Специално за случая гостува големият български цигулар Веселин Ешкенази и младата звезда на един нов и динамичен музикален жанр „бийтбокс“ - Адриана Николова-Печенката.

През сезон 2013-2014 г. афишът на Държавна опера – Русе включваше девет постановки, предназначени за деца, реализирани в 25 представления, с регистрирани 5900 посещения. Сред тях бяха балетните и танцови спектакли „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните“ по музика на Сен-Санс (премиера), „Лешникотрошачката“ от Чайковски, „Имало едно време“ и „Защо танцувам“ на Студио „Фрийдъм”; оперите „Хензел и Гретел“ от Хумпердинг, „Бастиен и Бастиена“ от В.А. Моцарт; мюзикълите „Алиса в страната на чудесата“ от А. Йосифов, „Mamma mia“ по музика на АББА, „Мистър Джекил“ от Джон Мур (гостуване на солисти от Варненска детско-юношеска опера).

По оригинална идея на баса Пламен Бейков бяха реализирани 23 музикално-образователни концерти в 12 училища на Русе и Свищов пред повече от 850 ученици от средния и гимназиален образователен курс, по темите „Хайдн и Моцарт“, „Бетовен“ и „Оперета и мюзикъл“.

В Дните на открити врати в операта над 100 деца от Русе и Силистра се запознаха с процеса на подготовка на различни видове музикални събития: надникнаха в репетиционните зали, ателиетата, сцената за да научат как се създава един оперен, балетен спектакъл или концерт.

В близките дни Държавна опера – Русе ще запознае директорите на училищата в региона с новите си инициативи през сезон 2014-2015 г. Те ще съдържат повече възможности за обогатяване на учебния процес и извънкласните форми, включително и в рамките на Програма „Успех”.


Автор:
Държавна опера Русе
Публикация:
13.08.2014 г. 15:13
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19703-darzhavna-opera-ruse-s-prestizhna-natsionalna-nagrada