Награди

Представяне на тазгодишните носители на наградите "Магнезия Литера" и "Чешка книга"

Най-престижните литературни награди в Чешката република

◊ ПОКАНА

Чешкият център има удоволствието да Ви покани на представянето на тазгодишните носители на престижните литературни награди - "Магнезия Литера" и "Чешка книга" в Чешката република. Българските издатели, преводачи и читатели ще бъдат запознати с откъси от наградените книги.

Специални гости на събитието са бохемистът Ани Бурова и литературният критик Силвия Чолева.


"Magnesia Litera" е най-престижната чешка награда за литература, която се присъжда от 2002 г. от сдружение “Литера“. Наградата цели да насърчи качествената литература и добрите книги без оглед на жанра. Присъжда се в девет категории, като стремежът е да се обхване цялата чешка книжна продукция.

"Чешка книга" е чешка литературна награда от международно значение. Присъжда се за първи път през 2012 година. В организацията й участват Чешките центрове в Мадрид, Виена, София и Париж. Организатор е независимо гражданско обединение със седалище в Прага, а събитието протича под патронажа на министъра на културата на Чешката република.

Наградата се присъжда ежегодно от седемчленно жури, съставено от академици, литературни преводачи и книжари, на една нова чешка прозаична творба, издадена от чешко издателство през предходната година. Целта й е да пропагандира съвременната чешка белетристика не само в Чехия, но и в чужбина. За целта е създаден институтът „световни наблюдатели“, предназначен за чуждестранни издатели, проявяващи интерес към преводи на съвременни чешки автори. Статут на наблюдатели към Наградата „Чешка книга“ имат повече от двайсет издателства от осем страни и два континента
.


Заповядайте на 3 юли (четвъртък) от 18 часа в сградата на Чешкия център (ул. "Раковски" 100)
Вход свободен

Автор: Чешки център
02.07.2014 г. 18:15
Посетено: 1197
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19573-predstavyane-na-tazgodishnite-nositeli-na-nagradite-magneziya-litera-i-cheshka-kniga