Награди

Пламен Антов и Иво Рафаилов са носителите на две нови национални литературни награди

„Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” и „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)”

◊ НАГРАДИТЕ

Пламен Антов и Иво Рафаилов са носителите на две нови национални литературни награди

Наградите са за книга с поезия, издадена през 2013 година.

„Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” и „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)” са учредени съответно от Читалище „Братство 1869”, Община Кюстендил и Национална мрежа „Култура на паметта”.

Общото между двете награди е, че разчитат самите им наименования да излъчат ясни послания, да насочат вниманието към това, че живата памет за авторите-явления в литературата ни, не е в споменаването на имената им, а в четенето и влиянието им, развитието на техните енергии и търсения в творчеството на поколенията от техни съвременници и следовници...

Журито на „Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис” (в състав -  проф. Михаил Неделчев, Екатерина Йосифова и Марин Бодаков) реши нейният първи лауреат да бъде Пламен Антов за "Тотемът на вълка. Неполитическото" (издадена от Small Station Press).

Първият лауреат на „Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)” е Иво Рафаилов – за книгата му „Изброими изкушения”, издадена от „Пергамент” – това реши журито на наградата - проф. Георги Каприев, Палми Ранчев и Валентин Дишев.

Журито включи в своето решение и разширена листа от обсъждани (сред 38 заглавия и автори) за номинация книги 12 от тях: „Азбука на завръщането” от Галина Николова („София: Поетики”), „Басма и габардин” от Диана Иванова („Жанет 45”), „Без упойка” от Петър Петров („Изток – Запад”), „Воден знак” от Крум Филипов („Жанет 45”), „Изброими изкушения” от Иво Рафаилов („Пергамент”), "Натюрморт с пеперуди" от Елена Денева („Потайниче”), „Око за щастие” от Сибила Алексова („Пламък”), „Теория по всичко” от Станислава Станоева („Жанет 45”), „Това едно/Можеш ли го” от Илко Димитров („Критика и хуманизъм”), „Трябва да се види” от Амелия Личева („Сонм”), „Фарадеев кафез” от Екатерина Григорова („Жанет 45”), „Фи” от Владислав Христов („Ерго”), като в последното обсъждане, на финалните три номинации, са били включени книгите на Иво Рафаилов, Илко Димитров и Владислав Христов.

Втората година на наградата, когато тя ще бъде връчена за книга, издадена през 2014 г., ще бъде посветена на паметта за Георги Рупчев, така че нейното наименование ще бъде на „Национална литературна награда Памет (година втора – година на Георги Рупчев)”.



* * *

Церемонията по връчване на наградите се състоя в неделя, 22 юни, в „+това” (София, ул. "Марин Дринов" 30), по време на събитието „Слънцестоене”.

„Слънцестоене” иска да събере в средата на най-дългия ден в годината, отдаването на почит към авторите, на които са посветени двете награди, уважение към лауреатите и техните книги, и живото слово, което е смисълът и на литературната памет, и на възможното бъдеще за литературата.


Автор:
Организаторите
Публикация:
24.06.2014 г. 19:53
Етикети:
литературна наградаИво РафаиловПламен Антов
Национална литературна награда Памет (година първа – година на Иван Методиев)
Национална литературна награда Биньо Иванов – за принос в развитието на българския поетически синтаксис
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19533-plamen-antov-i-ivo-rafailov-sa-nositelite-na-dve-novi-natsionalni-literaturni-nagradi