Награди

Валентина Радинска спечели наградата „Милош Зяпков” за 2014 г.

Истинската поезия в „Употреба на свободата"

Валентина Радинска спечели наградата „Милош Зяпков” за 2014 г.


◊ НАГРАДАТА

На 16.06.2014 г. Младежкият дом в Пазарджик бе домакин на среща с поетесата Валентина Радинска, която бе удостоена с голямата награда от Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ за 2014 година. Наградата се присъжда от Община Ракитово и е посветена на рано починалия талантлив поет. Престижното отличие се дава за стихосбирката „Употреба на свободата“, издание на „Захарий Стоянов”.


◊ ЛИРИКАТА

Книгата съдържа стихове от Валентина Радинска, написани през последните няколко години. В тях са засегнати темите за женската съдба и майчинството, за непреходността и безсмъртието на любовта, за смисъла на земния живот и пребиваването ни тук, на Земята.

Казват, че в лириката на Валентина Радинска думите се усмихват през сълзи. В стиховете й ще открием преди всичко човещина, изповедност, състрадание, сила да бъдеш верен на себе си. Това доказва и последната й книга „Времена”, в която поетесата е събрала най-доброто от своите стихосбирки – от първата „Към мен върви човек” до последната „Употреба на свободата”.  


◊ ПЪТЯТ НА КНИГИТЕ

Тези две книги ще бъдат представени на фестивала „Пловдив чете”. Това ще стане на 18 юни (сряда) от 18.30 часа в къща Хиндлиян с участието и на поетесата Виолета Христова.

Ден по-рано, на 17 юни (вторник) от 18.30 ч. в градинката на Драматичния театър – Пловдив ще има премиера книгата „Алхимия на играта”, посветена на режисьора проф. Крикор Азарян. Тя излиза с марката на издателство „Захарий Стоянов”.  

Според съставителката Валентина Радинска, съпругата на режисьора, „чрез този сборник, посветен на паметта на Азарян – Режисьора, и Азарян – Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме, и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка, с които да се съобразяваме по земния си път”.


Автор: Илиана Илиева
17.06.2014 г. 13:30
Посетено: 1804
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19475-valentina-radinska-specheli-nagradata-milosh-zyapkov-za-2014-g