Награди

Проф. Мичо Димитров е "Музикант на годината" за 2013 г.

Цигуларят се представя със самостоятелна изложба в БНР

Проф. Мичо Димитров е "Музикант на годината" за  2013 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Цигуларят Мичо Димитров стана носител на наградата „Музикант на годината” за 2013 г.

Уникалният приз се определя от слушателите на програма „Хоризонт" на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче". Предложенията пристигнали в редакцията от различни точки на света тази година са над 5400. Според тях бяха подредени и отличени осем носители в различните категории. 

„Всички номинирани заслужават това отличие, защото представляват съзвездие от прекрасни музиканти”, отбеляза проф. Мичо Димитров по време на церемонията по награждаването. „Невероятно е да получиш признанието и любовта на толкова много хора.  Част от гласувалите за мен са мои колеги, с които съм делил една сцена. Този факт ме кара да изпитвам удоволствие и удовлетворение. Това е най-голямата награда за нас, музикантите в България. Тя е много ценна, тъй като е гласът на публиката. Щастлив съм, защото основната мисия в моя живот е да давам любов, красота и светлина на хората с това, което правя“.

Проф. Мичо Димитров е специализирал при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол Скуул” в Лондон, работил е като концертмайстор на Пловдивската филхармония. Повече от 25 години живее в Холандия. Известният цигулар често се връща в родината си и организира майсторски класове в София и Пловдив.

Галаконцертът „Музикант на годината“ се превърна в празник за публиката, която препълни зала 6 на НДК в София. Меломаните имаха щастието да чуят младия виртуоз Елин Колев, който спечели отличие за дебюта си в България през 2013 г. Едва дванадесетгодишен свири в Карнеги Хол, а световната музикална критика го определя като „дете-чудо на Европа в класическата музика”.

„Концерти на възглавници“ - оригинален проект, който от четири години пренася малчуганите в света на класическата музика, спечели в раздела „Проект на 2013”. „Концерти на възглавници” е сцена на вълшебни приключения за деца, които слушат, рисуват, играят и неусетно опознават инструментите, композиторите, стиловете.
               
Тенорът и режисьор Марио Николов, който отскоро е директор на Музикалния театър, бе отличен за активна творческа дейност. Неговите колеги от Софийската опера получиха наградата „Премиера на годината” за тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

Призът за цялостно творчество бе присъден посмъртно на изключителната Венета Вичева – хоров диригент, преподавател, общественик. Младежкият академичен смесен камерен хор „Гаудеамус”, основан преди осем години по идея на диригента доц. д-р Весела Гелева, добави към биографията си и наградата „Ансамбъл на 2013 г.”.

Проф. Мичо Димитров, носител на наградата „Музикант на годината“ за 2013 г., откри своя самостоятелна изложба в Мраморното фоайе на БНР. „От две години и половина рисувам с огромно удоволствие. И докато в музиката се придържам към нотния материал, в картините нищо не ме ограничава и се чувствам напълно свободен”, призна проф. Димитров. Експозицията е озаглавена „Цветове и звуци“ и съдържа 32 работи. Платната представят импресии от европейски градове, графики (рисувани с въглен и молив) и импровизации, изпълнени с акрил на хартия. Творбите ще останат в БНР до 9 юли.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
06.06.2014 г. 17:42
Посетено:
1356
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19405-prof-micho-dimitrov-e-muzikant-na-godinata-za-2013-g