Награди

Професор Симеон Янев удостоен с литературната награда “Атанас Далчев”

Тържествено връчване на наградата в Сливен

На творческа вечер във Военния клуб в града под Сините скали гостуваха плеяда български интелектуалци по повод на тържеството, сляло три значими повода: 110 години от рождението на видния български творец Атанас Далчев, връчването на приза на негово име на изследователя и белетриста проф. Симеон Янев и учредяването на наградата - преди 10 години, от издателството в Сливен „Обнова” (директор инж. Божидар Везиров). Да уважат културното събитие бяха дошли писатели, почитатели на поезията, членове на литературната група към Военния клуб, ръководена десетилетия от поета Деньо Денев, носител на редица национални литературни отличия, сред които това на името на Добри Чинтулов. Той, съвместно с издателство „Обнова”, е инициатор и организатор за почитане делото и паметта на Ат. Далчев, с когото е имал и лични съприкосновения в Сливен.
            
Жури, председателствано от литературния критик, философ и историк Панко Анчев (Варна), излъчи тазгодишния носител на литературната награда „Атанас Далчев”. Решението бе подкрепено от членовете на журито проф. Йордан Калайков (Сдружение на българските писатели) и Паруш Парушев (СБП) – и двамата със сливенски корени, които обосноваха избора с вълнуващи слова за патрона на наградата и за  получилия я творец през 2014 година. Автори, продължаващи и развиващи „Далчевата традиция”, са удостоявани с нея за творчеството си. През годините  жури и издателство „Обнова” са я присъждали на Панко Анчев, Иван Цанев, Д. Денев, Паруш Парушев, Здравко Недков.
           
Тазгодишният й носител, проф. Симеон Янев, е сред най-талантливите и представителни имена на съвременната българска литература, а приносите в сферата на литературознанието, в прозата, есеистиката и детската литература, определят трайното му място в националната култура. Дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, редактор и съставител на поредицата „Атлас на българската литература”, разкриващи субектите и литературните процеси през различни периоди от развоя й. Емблематичните му книги „Биографии за писатели, генерали и трети лица” и „Биографии за отрепки”, предизвикали обществен отзвук, са сеизмографи на претворените политически процеси и нрави  у нас в продължение на десетилетия.
        
Присъстващите на творческото събитие оцениха креативността на организаторите. Те чуха вълнуващото слово на Д. Денев за един от първостроителите на съвременната поезия и култура, Атанас Далчев, чиито стихове прозвучаха с автентичния му глас в залата. Сливенският автор Петър Добрев подари на Денев първото издание на Далчевата книга „Ангелът на Шартър” (1943 г.). Грамоти на носителите на наградата бяха връчени от председателя на Военния клуб Атанас Чолаков и от директора на издателство „Обнова" Божидар Везиров.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.06.2014 г. 13:47
Етикети:
Посетено:
1661
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19393-profesor-simeon-yanev-udostoen-s-literaturnata-nagrada-atanas-dalchev