Награди

"Музикант на годината" 2013 ще бъде обявен на 5 юни

Галаконцерт "Музикант на годината" в зала 6 на НДК от 19:00 ч.

"Музикант на годината" 2013 ще бъде обявен на 5 юни


◊ СЪБИТИЕТО

Тазгодишният носител на наградата „Музикант на годината“ за 2013 г. ще бъде обявен на 5 юни.

Галаконцертът, с участието на наградените музиканти и камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров (Юбилей 2009), ще се състои в зала 6 на НДК от 19:00 ч.
      
„Музикант на годината” е уникална награда, която се определя от слушателите на програма „Хоризонт” на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче”. Допитването се провежда от 1991 година. На сцената ще видим победителя в националната анкета и носителите на награди в категориите "Дебют", "Активна творческа дейност", "Ансамбъл на годината", "Премиера", "Музикален проект на годината".
      
Призът в предишните 22 издания бе присъден на: диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров, оперните прими Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и Красимира Стоянова, цигуларите проф. Минчо Минчев, Васко Василев и Светлин Русев, пианистите проф. Виктор Чучков и Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева.

Допитването за 2008 година бе фокусирано изцяло върху младите български таланти и от осемте номинирани най-много гласове за „Млад музикант на годината” спечели Василена Серафимова – изпълнителка на ударни инструменти.
      
И този път статуетката „Музикант на годината” е дело на скулптора Христо Илиев. Останалите наградени ще получат уникален плакет.
     
Кого подкрепиха най-много слушатели на Програма „Хоризонт” тази година и кои са новите носители на награди в останалите категории ще стане ясно на 5 юни от 19 часа в зала 6 на НДК – на галаконцерта „Музикант на годината” 2013.
      
Входът за всички приятели на предаването „Алегро виваче” на БНР и почитатели на класическата музика е свободен!
      
Музикалното събитие се осъществява с любезната подкрепа на „Алианц България”.


Автор:
БНР
Публикация:
03.06.2014 г. 14:11
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19362-muzikant-na-godinata-2013-shte-bade-obyaven-na-5-yuni