Награди

Георги Текев с награда "Златно перо" за принос в българската култура

Георги Текев е един от инициаторите на Майсторските класове в Нов български университет

Георги Текев с награда "Златно перо" за принос в българската култура


◊ СЪБИТИЕТО

Изпълнителният директор на Нов български университет Георги Текев с награда “Златно перо” за принос в българската култура

Георги Текев, Изпълнителен директор на Нов български университет, получи награда “Златно перо” за принос в българската култура, за креативните практики въведени в областта на изкуството в редица проекти с обществена значимост, които откриват, изграждат и представят млади талантливи личности.

Наградата се връчва от Класик ФМ радио и галерия "Макта" на 24 личности в навечерието на 24 май и е събитие - част от кандидатурата на София за европейска столица на културата.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГЕОРГИ ТЕКЕВ

Георги Текев е Изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет, председател на управителния съвет на Фондация “За нов български университет” и член на управителния съвет на Фонд “Райна Кабаиванска”. Той е един от инициаторите в Нов български университет да се провеждат майсторски класове на големи личности, свързани с изкуството, като по този начин студентите да получават възможност да черпят от големия опит и талант. Така Нов български университет става мястото, в което Райна Кабаиванска създава своята школа и свързва университета с други големи академични институции по цял свят.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска се провежда в НБУ вече 14 години и през него са преминали над 200 млади изпълнители от пет континента, а над 60 от тях са стипендианти на фонд “Райна Кабаиванска”, създаден през 2002 г. Георги Текев е продуцент и на ежегодните галаконцерти на най-добрите изпълнители от майсторските класове на Райна Кабаиванска, провеждани в Софийската филхармония и в Софийската опера и балет, с които всяка година се открива музикалният сезон. Георги Текев е и съставител и на биографичната книга-албум “Райна Кабаиванска”, издадена на български и английски език през 2005 г., продуцент е на филма на БНТ – “Школата Кабаиванска” (2012 г.) и мениджър на проекта “Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“, в рамките на който бяха реализирани оперните спектакли със студентите на Райна Кабаиванска в главните роли - „Бохеми“ от Джакомо Пучини, съвместно с Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия и „Вертер“ на Жул Масне, в партньорство с Театър „Моне“ в Брюксел, Белгия. Към голямата кауза на Райна Кабаиванска през годините заедно с НБУ работят и редица партньори и приятели, които подкрепят инициативата – на първо място фондация “Америка за България”, която присъжда стипендии на българските изпълните в майсторските класове и „Фантастико“, които осигуряват стипендии за изпълнителите от други държави.

През 2014 г. Нов български университет е основен организатор на честванията по юбилея на Райна Кабаиванска, кулминацията на които ще бъде Юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” на 18 декември в зала 1 на Националния дворец на културата. В Юбилейния благотворителен галаконцерт българската публика ще има уникалното удоволствие да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес, изпълнители от най-престижните оперни театри, представени лично от великата оперна дива. Средствата от всеки закупен билет ще подкрепят следващото поколение млади оперни певци от школата на Райна Кабаиванска.

Преди това, от 10 до 28 септември, ще се проведе XIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ. Най-добрите участници от него ще се представят с два концерта на 28 септември в Софийската опера и балет и на 29 септември в Античния театър в Пловдив.

Георги Текев е специализирал университетски мениджмънт в Академия Киджана в Сиена, във Факултета по политически науки към Университета в Болоня, в Университета Съри и в Оксфордския университет.  Интересите му в областта на университетското предприемачество правят формата на майсторските класове на Нов български университет да бъде не просто форма за обучение, но и отворена навън практика с принос за цялата култура.

 


Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
23.05.2014 г. 19:10
Посетено:
1961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19279-georgi-tekev-s-nagrada-zlatno-pero-za-prinos-v-balgarskata-kultura