Награди

Четири русенски училища с награди от международен арт форум в Полша

Журито оцени креативните идеи и нестандартни проекти на учениците

Четири русенски училища с награди от международен арт форум в Полша
Наградени ученици от ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев"

Четири русенски училища са с награди, грамоти и отличия от Международния конкурс „Пролетно тайнство“, организиран от Библиотеката в район Урсус, Варшава. В арт форума участваха ученици от различни възрастови групи от Беларус, Чехия, Естония, Гърция, Индонезия, Италия, Казахстан, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Швейцария, Украйна и България. 2 130 творби са класифицирани в 12 възрастови групи – от 5 до 24 години, както и групата на специалните училища, пише в сайта на полската библиотека. Според регламента участниците са оценени в две категории: обща и национална. За първи път в международното издание на конкурса журито не присъжда Гран При на участник. Спонсорите на арт форума са щедри и решават да поощряват талантите с много награди. Победителите от всяка възрастова група в обща категория получават графични таблети. За тях има статуетки, дипломи, подарък и сувенири, както и набор от 20 печатни маркера с миниатюра на разработения проект. Сред номинираните са учениците от ОУ „Иван Вазов“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" и Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Пеньо Пенев”. 

Директорът на Художествена галерия - Русе Елена Великова връчи наградите на участниците. За креативни идеи и оригинална авторска работа петима русенски ученици от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Пеньо Пенев” са наградени за участието си в международния конкурс „Пролетно тайнство”. Компетентното жури оценява техния талант, както и творческите им проекти - триизмерни керамични предмети. Това са Дженсу Хамдиевар, Ралица Пенева, Гергана Цветанова, Виктория Денчева и Кристиян Константинов от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ с преподаватели Ясен Тодоров и Даниел Кънчев.

Сред 11-годишните в национална категория Хари Кънчев и Александра Райкова от ОУ „Иван Вазов“ с преподавател Валентин Георгиев се нареждат на трето място, а класацията води съученичката им Венета Севдалинова. Журито й отрежда и второ място в обща категория. Ростислав Георгиев е на първо място сред участниците от 14 до 16 години - обща категория и на второ място в национална, а Ивон Кръстева е трета сред 11-годишните в национална категория. Двамата участници са от СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" с преподавател Ирина Стоянова.

От НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Димитър Йовчев е на трето място сред участниците на възраст от 17-19 години (национална категория). Той е възпитаник на художничката Златка Стойкова. Дипломи за участие в конкурса получиха и учениците на Живко Лазаров, преподавател по изобразително изкуство в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Наградите са предоставени с любезното съдействие на Полския културен институт в София.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.05.2014 г. 23:47
Етикети:
РусеученицинаградиПолша
Международен конкурс Пролетно тайнство
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19185-chetiri-rusenski-uchilishta-s-nagradi-ot-mezhdunaroden-art-forum-v-polsha