Награди

Награди от Петия национален конкурс "Дамян Дамянов" в Сливен

Сашо Серафимов е носителят на Наградата за книгата „Старците умират в края на света”

◊ НАГРАДИТЕ

Автори от страната участваха в творческата надпревара в Сливен за излъчване носителите на наградата на името на именития български поет Дамян Дамянов. Културната инициатива се организира за пети пореден път от община Сливен и издателската къща „Жажда” в града, в съответствие с изискването за представяне  на стихосбирки, излезли до 1 март на 2014 година. Наградата включва диплом, плакет и парична премия.

Жури (с председател поетесата Маргарита Петкова и авторите Надежда Захариева – съпруга на твореца, Деньо Денев, Петя Александрова и Желяз Кондев) определи отличените в конкурса за 2014 г.

През настоящата година с приза са удостоени видният поет Сашо Серафимов, създател и главен редактор на литературното издание „Антимовски хан”, (който го получава за книгата си „Старците умират в края на света”) и младата поетеса Ники Комедвенска (Добринка Кирякова) – за поетически дебют, наградена от Издателска къща „Жажда” – Сливен, за „Свят за лудите”.

Получилият образованието си в Славянския университет (специалност „социална педагогика”) в София поет С. Серафимов е член на СБП и създател на пет поетични книги, като негови творби са преведени на  френски, украински, словашки, немски, турски и румънски езици. Публикувал е и книга за деца. Дарик радио обявява стихосбирката му „Синият поглед на дървото” (2004 г.) за „книга на годината”. На Международния фестивал на куклените театри „Златен делфин” пиесата му „Шивачът на приказки” е удостоена с трета награда.

Добринка Кирякова, с творчески псевдоним Ники Комедвенска, е родена в града под Сините скали и е възпитаница на Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов”. Завършила образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. За първата си публикувана книга „Свят за лудите” е отличена на литературния конкурс в Сливен през настоящата година. Творбите й могат да бъдат прочетени в електронни издания за поезия и в литературни списания. (Препоръчваме на почитателите й да се запознаят с редовете на Недялко Йорданов в „мрежата”, анонсиращи дебютната стихосбирка. )


• Връчването на наградата „Дамян Дамянов” на носителите й за 2014 г. и организираното по повод на културното събитие литературно четене, ще се състоят в зала „Зора” в Сливен на 14 май 2014 година. Носителите на наградата „Дамян Дамянов” от предходни години Валери Станков, Елена Алекова, Даниела Йорданова и Тенко Тенев, както и Сашо Серафимов и Ники Комедвенска ще представят свои творби в литературното четене след церемонията по награждаването. В него ще вземат участие и поетесите Маргарита Петкова, Надежда Захариева и Петя Александрова.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.05.2014 г. 01:48
Етикети:
Посетено:
1913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19157-nagradi-ot-petiya-natsionalen-konkurs-damyan-damyanov-v-sliven