Награди

Национална награда "Константин Константинов" 2014

Тържествено връчване на Наградата в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

Национална награда "Константин Константинов" 2014

Една от престижните награди в България в сферата на книгоиздаването за деца бе връчена за пореден път в града под Сините скали. Тя е учредена от екипа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, от Министерството на културата и община Сливен през 2004 г. и се присъжда по време на Националния фестивал на детската книга за творби, издадени в предходната година. С нея се удостоявани във времето изтъкнати автори, илюстратори и издатели на творчество за малките, както и творец за цялостен принос в тази област. Нейни носители през годините са били видни български писатели, като Валери Петров, Георги Константинов, Марко Ганчев, Катя Воденичарова и др.
             
През настоящата година наградите бяха връчени на  носителите от областния управител на област Сливен Корнелий Желязков и от директора на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева в тържествената атмосфера на Драматичния театър „Стефан Киров”, по време на концерт-спектакъла в чест на XVI Национален фестивал на детската книга. Наградата включва „малка пластика”, диплом и парична сума.
              

◊ НАГРАДИТЕ

Жури (в състав Игор Чипев – държавен експерт в дирекция „Нематериално културно наследство” към Министерство на културата, д-р Росица Петрова-Василева - организатор на културното събитие, журналисти), определи носителите на престижната награда за 2014 г. на името на българския стилист и майстор на творчество за деца Константин Константинов, в следните категории:
            
• За „ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС” в сферата на творчеството за деца - носител е Панчо Панчев: писател, драматург и редактор. Създател  на творби в различни жанрове, сред които над петдесет пиеси, на шестдесет книжки за деца със стихотворни гатанки, приказки и стихотворения, претърпели  няколкократни издания; на публицистика, сборници с разкази, сценарии за анимационни филми и др. Почти всички български „куклени театри” в страната са поставяли пиесите му за деца, както и тези в редица държави от Европейския съюз, както и в САЩ, Норвегия, Финландия и др.
             
• В раздел „АВТОР” с наградата „Константин Константинов” бе удостоена създателката на  книги за деца Анета Дучева-Фермани, творяща главно в сферата на приказката и „приказната повест”. Литературната критика оценява „модерното съвременно звучене на книгите й, които завладяват със сплавта от чувствителност, хумор, фантазия и искреност. Писателката понастоящем живее в Мюнхен, Германия. Изпод перото й са излезли творбите за малките „Тони-Пони”(1989 г.), „Гого” (1994 г.), „Джобното човече” (2006 г. ) и „Лунната стая” (2013 г., изд. „Жанет 45”), за художествените отлики на която авторката е отличена с наградата „К. Константинов” в Сливен.
           
• В категория „ИЛЮСТРАТОР” бяха стимулирани от журито на XVI Национален фестивал на детската книга художествените умения на Пенко Гелев при оформлението на детски творби. Отличеният с наградата „Константин Константинов” е издател и главен редактор на комикс-списание „Рикс”, автор на сценарии и продуцент на игралните филми „Колобър”, „Магьосници”  и „Жълто куче”; на  редица телевизионни образователни предавания и др. За британското издателство „The Sоlariya Book House (2006-2012 г.)  П. Гелев създава 22 комикс-книги. Един от участниците в групата „Проектът „Дъга”, издала и комикс-албум „Над дъгата” (2012) и организирала изложба под едноименния наслов. От него е илюстрирана книгата „Приказка за вълшебната флейта” (изд.“Ентусиаст”, 2013), оценена високо от жури с участието на „световни имена” на годишното издание на Cow International Design Festiva, отредило на българския илюстратор награда за работата му. За същата книга е и присъденото му отличие “Константин Константинов” в категория „илюстратор - 2014 г.”
             
• В раздел „КНИГОИЗДАТЕЛ” високото отличие за 2014 година не бе отредено от журито.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2014 г. 01:35
Посетено:
1876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19139-natsionalna-nagrada-konstantin-konstantinov-2014