Награди

Асоциация "Българска книга" не присъди почетната статуетка "Рицар на книгата" в категорията политик или общественик

Марин Бодаков, Ива Дойчинова и Румен Леонидов са новите Рицари на книгата

Асоциация "Българска книга" не присъди почетната статуетка "Рицар на книгата" в категорията политик или общественик


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Асоциация "Българска книга" не присъди почетната статуетка "Рицар на книгата" в категорията политик или общественик

По традиция, в Световния ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга“ връчва Годишните си награди „Рицар на книгата”.

Тържествената церемония се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Водещ бе Даниел Ненчев, познат от Сутрешния блок на БНТ, „Денят започва с култура”.

От 2006 г. се връчва специална награда „Рицар на книгата“ за политик или общественик, с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаването, за стимулиране на четенето сред най-малките и учениците.  С тази награда всяка година Асоциация „Българска книга“ подава ръка на политиците и припомня, че книгите и четенето са също толкова важни за развитието на нацията колкото всички останали предизборни обещания.

Асоциация „Българска книга“ всяка година „подава топката“ у тези, които могат с мисъл и действие да помогнат да се ограничи нарастващата културна нищета сред българите. Година след година обаче опитите остават без отговор.

По тази причина, тази година, българските книгоиздатели, книготърговци  и литературни агенти не отличиха общественик или политик със званието „Рицар на книгата“ за особени заслуги към българската книга.

От гилдията са наясно, че това няма да удари в сърцето никой, защото тези хора принципно не държат да направят каквото и да било за развитието на книгоиздателския бранш, за книгите, за каузите, борещи се с неграмотността.


◊ НАГРАДИТЕ "РИЦАР НА КНИГАТА"

Наградите „Рицар на книгата” са израз на признателността на Асоциацията към хората, чиято ежедневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Наградите, в три отделни категории,  се връчват на журналисти с най-голям принос в отразяване на издателския бизнес в България. Тези, които с труда и идеите си помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.


• В категорията Електронни медии – радио и телевизия званието „Рицар на книгата“ се присъди на Ива Дойчинова, радио ФМ+.

Ива Дойчинова е радио и телевизионен журналист, оставил следи в емблематични предавания: „Хит-1” и „Денят започва” по БНТ, „Искам работа” – Нова телевизия, „Часът на мама” и „Денят е прекрасен” в бТВ. В момента Ива води свое авторско шоу „Ива от сутрин до обед” в ефира на първото частно радио у нас – Радио ФМ+. Всеки делничен ден между 8 и 12 ч. с нея можете да чуете това, което ви интересува, вълнува и ви кара да се усмихнете. И най-важното – това, което ще ви запали за четенето.


• Почетният знак „Рицар на книгата” в категорията Печатни медии – вестници и списания тази година съвсем естествено отиде при Марин Бодаков.
   
Марин Бодаков е автор на шест стихосбирки, най-новата от които е публикуваната през 2013 г. "Северна тетрадка". От 2000 г. е редактор литература на в. "Култура", където води критическа рубриката за нови книги "Ходене по буквите". Редовен преподавател в катедра "Печат и книгоиздаване" на СУ "Св. Климент Охридски". Съдружник в "Точица", издателство за детска образователна литература.

 
• В категорията Интернет базирани медии тази година беше отличен Румен Леонидов за сайта Факел.бг.

Румен Леонидов е български поет, публицист, преводач и издател. На български има издадени девет стихосбирки и три в чужбина. Собственик е на сайта Факел.бг, чиито девиз е „Историята като литература, литературата като история“. Сайтът Факел.бг се радва на голям успех в интернет, има читатели и сътрудници от цял свят, носител е на наградата „Хр. Г. Данов“ за най-добра електронна медия за 2013 г.


Честито на новите Рицари на книгата!Автор: Асоциация "Българска книга"
24.04.2014 г. 17:03
Посетено: 1458
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/19041-asotsiatsiya-balgarska-kniga-ne-prisadi-pochetnata-statuetka-ritsar-na-knigata-v-kategoriyata-politik-ili-obshtestvenik