Награди

Светлин Наков оглави класацията "Новатори в образованието"

Основателят на първия по рода си Софтуерен университет у нас се конкурира с още 34 личности с принос за позитивната промяна в образованието

◊ СЪБИТИЕТО

Основателят на българския Софтуерен университет Светлин Наков е на първо място в класацията „Новатори в образованието“, която обединява личности, допринесли за позитивна промяна в българското образование.

Класацията на образователния портал Uchi.bg има за цел да отличи личностите, успешно работещи за развитието на тази важна сфера и да провокира обществения интерес към примерите за позитивна промяна в нея. Първото издание на „Новатори в образованието“ включва 35 българи - създатели на иновативни образователни продукти и инициативи, учители и вдъхновители за своите ученици. Общото между всички тях е, че променят образователната среда в България и имат потенциала да продължават да го правят и в бъдеще.

„Проектът на Светлин Наков заслужава първо място. Съвременното и практическо-ориентирано преподаване в учебните заведения е най-прекият път към създаването на адекватно подготвени ИТ специалисти. Това неминуемо ще засили и колаборацията между бизнеса и университетите. Владеенето на съвременните софтуерни технологии е ключов фактор за реализирането на младите хора в бъдещата бизнес среда, защото софтуерът ще играе все по-важна роля“, коментира представителят на журито Наталия Футекова, университетски преподавател и управител на софтуерната компания ERP.BG.


◊ ОЩЕ ЗА КЛАСАЦИЯТА

Чрез независимо гласуване журито на класацията, съставено от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите, проучи и оцени кандидатствалите проекти. С общо 293 точки начело на класацията "Новатори в образованието" застана създателят на първия по рода си у нас Софтуерен университет Светлин Наков. Основателят на образователен сайт номер едно за България Уча.се Дарин Маджаров събра 283 точки и се класира втори. Трето място с 255 точки зае Евгения Пеева - основател на организацията, посветена на мисията да осигури равен достъп до качествено образование за всички български ученици „Заедно в час“.

В призовата десятка се класираха още: Кирил Митов от училище по роботика Robopartans, Светозар Георгиев и Васил Терзиев от Академията на Телерик, Явор Джонев - основател на системата Jump Math, Кирил Русев - създател на софтуерно решение Jumpido, Милена Стойчева (Джуниър Ачиивмънт България), Димитър Караманчев (Meta Reading) и Кристалин Чавдаров (Аз мога тук и сега).

"В ерата на интернет и на динамична смяна на технологиите, ученето заради самото учене години наред е безсмислено занимание. Образованието има нужда да скъса с „остарялознанието” и хората, които попаднаха в тази класация, опитват да открият вярната посока за промените. Това са ентусиасти, които искат по най-добър начин да променят системата на образованието, да подпомогнат по-бързото и по-лесното усвояване на нови знания, за да се стигне по-скоро до качествен скок. Защото по-високият стандарт на живот зависи от растежа на икономиката, а образованието с поглед в бъдещето, без съмнение, е най-важният фактор за това. Убедени сме, че техният пример ще е заразителен, както нямаме съмнение, че тази класация ще е своеобразен стимул за позитивна промяна на образователната система, на методите за преподаване и за оценка на резултатите", коментира Таня Явашева, журналист и член на журито на класацията "Новатори в образованието".


Кои са новаторите в образованието, подредени според мястото им в класацията, можете да видите на адрес: http://uchi.bg/?page_id=2475


Автор:
Александър Александров
Публикация:
01.04.2014 г. 13:22
Етикети:
образованиеНоватори в образованиетокласация
позитивна промяна в българското образование
Светлин Наков
Посетено:
1613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18877-svetlin-nakov-oglavi-klasatsiyata-novatori-v-obrazovanieto