Награди

Деца от "Българско школо" играят "Дон Кихот"

Спектакълът "Вятърните мелници" с награда за високо естетическо майсторство и интерпретация от Фестивала на учебния театър на испански език

Трябва да преследваме мечтите си! И колкото по-дръзки и по-красиви са те, толкова по-сигурно е, че ще ги постигнем!

Това са внушенията, които малките актьори от столичното частно училище „Българско школо” постигат със спектакъла „Вятърните мелници” по великия роман на Мигел де СервантесДон Кихот”. Представлението бе представено премиерно в рамките на традиционния Фестивал на учебния театър на испански език, който се провежда ежегодно в столицата под егидата на Посолството на Испания. Петокласниците от „Българско школо” избраха двамата любими герои – Дон Кихот и Санчо Панса, за да разкажат на публиката популярната и обичана история за вятърните мелници, които в очите на рицаря Дон Кихот приличат на чудовища. 16 хлапета  ентусиазирано влизат в ролите си, при това на отличен испански език! Освен Рицаря на печалния образ и неговия верен оръженосец, на сцената са и Дулсинея, и конят Росинант, и магарето на Санчо, и симпатичното куче Галго. Четири очарователни разказвачки допълват историята с остроумни обяснения. А на финала звучи на живо хитът „Невъзможна мечта” от мюзикъла „Човекът от Ла Манча” на Мич Лий.

Постановката е на Веселин Мишев, който води задължителните часове по театър в школото. Трите мелници, които мърдат и въртят перки, са на Дафи Стоянова. „Всяка година участваме във Фестивала на испанския театър. Децата не само се отпускат да говорят свободно, но и придобиват забележими актьорски умения”, казва директорът на школото г-жа Евгения Елмазова.

„Вятърните мелници” на „Българско школо” получиха единствената награда за високо естетическо майсторство и интерпретация. „Българско школо” всяка година ни радва и забавлява с майсторски подготвени спектакли”, каза на закриването на феста г-жа Селия Арана, ръководител на секция „Образование” в Посолството на Кралство Испания. С тази постановка малките актьори ще открият втория етап на фестивала на испанския театър, който тази година ще се състои в София през април.



Автор:
Елиана Митова
Публикация:
11.03.2014 г. 10:00
Етикети:
спектакълДон КихотСервантесБългарско школонаграда
Веселин Мишев
Вятърните мелници
Фестивал на учебния театър на испански език
Посетено:
1421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18745-detsa-ot-balgarsko-shkolo-igrayat-don-kihot