Награди

"Нощ на музеите и галериите" – Пловдив е Събитие на годината и Културно събитие на годината 2013

Деветото издание на “Нощта” се проведе на 20 и 21 септември 2013 и събра над 40 000 почитатели на изкуствата и културата от цялата страна

"Нощ на музеите и галериите" – Пловдив е Събитие на годината и Културно събитие на годината 2013


◊ НАГРАДИТЕ

За втора поредна година „Нощ на музеите и галериите“ – Пловдив спечели най-оспорваните категории в Българските награди за събития на годината 2013 Eventex Awards, които се проведоха на 5 март (сряда) в София. Организаторите на събитието си тръгнаха с приз за първо място за Събитие на годината и Културно събитие на годината, в които се състезаваха съответно 66 и 25 претендента.

Жури от над 35 доказани професионалисти в сферата на рекламата, маркетинга, PR-а и журналистиката оценява всички кандидати на база иновативния им формат, професионалната организация, концепцията и програмата на събитието и неговата ефективност. 


◊ НОЩТА НА ГАЛЕРИИТЕ И МУЗЕИТЕ 2013

Деветото поредно издание на “Нощта” в Пловдив се проведе на 20 и 21 септември 2013 г. и представи широк диапазон от културни събития и проекти, организирани в три основни модула – Музеи и галерии (изложби и събития във всички общински пловдивски музеи и частни галерии като Аспект, Жорж Папазов, Филипополис, Резонанс, Сариев, Пиронеса и др.), Култура и клуб (събития в алтернативни пространства за култура и изкуство, Драматичен театър - Пловдив, Икономическата библиотека, Петното, Радио Пловдив, книжарница Хеликон, аrtnewscafe и др.) и Град и публични пространства (програма от събития в кино Космос, представяне на проектите Алтернативната карта на Пловдив, Сдружение +, Фонотека Електрика и др.). Повече от 40 000 човека посетиха изложби, премиери, танц и пърформанс, литературни четения, филмови прожекции, концерти, партита и гостуващи събития от големи национални фестивали през двата фестивални дена.

Организаторите от фондация „Отворени изкуства” и съ-организаторите фондация „Америка за България” и Община Пловдив въведоха иновативен подход с новата платформа „Специални проекти“, която даде възможност за финансиране на културни проекти в рамките на “Нощта”. Одобрени бяха общо 45 проекта. За първи път в Пловдив бяха представени национални фестивали и събития като Sofia Design Week и Sofia Architecture Week, филмовият фестивал So Independent, музикалният A to Jazz, танцов спектакъл на Derida Dance, детски панаир на Easy Art. Със собствена програма се включиха и Британския съвет, Чешкият културен институт, Полският културен институт и Посолството на Австрия и Посолството на САЩ. 

В ход е подготовката на юбилейното десето издание на “Нощ на музеите и галериите” – Пловдив, което ще се случи на 12 и 13 септември 2014 г. с още по-богато съдържание и специална юбилейна програма.



Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
07.03.2014 г. 15:10
Етикети:
наградиПловдив2013Нощ на музеите и галериите
Eventex Awards
Културно събитие на годината
Събитие на годината
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18723-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv-e-sabitie-na-godinata-i-kulturno-sabitie-na-godinata-2013