Награди

Монтанският бард Вълко Мишев стана и златен витяз

Български писатели с награди от Литературния фестивал в Суздал

Монтанският бард Вълко Мишев стана и златен витяз


◊ СЪБИТИЕТО

На Четвъртия славянски литературен форум "Златен витяз", провел се в края на ноември 2013 г. в Суздал, дебютиралият в историческата проза едва през 2010 г. бард от Монтана Вълко Мишев бе удостоен с големия приз за проза "Златен витяз". Форумът се проведе под наслова „За нравствени идеали, за извисяване на човешката душа“. По утвърден регламент от предишните издания конкурсът премина на два етапа с по пет номинации в категориите „Проза“, „Поезия“, „Публицистика“, „Литература за юноши“ и „Дебют“. Суздал е град-резерват, част от Владимиро-Суздалския историко-художествен и архитектурен музей-резерват в Руската федерация.

„Едно от най-любимите ми занимания е да търся в миналото събития, останали или неизвестни, или малко познати дори за историята“, заяви при награждаването авторът. Радостното за нас като българи е, че сребърен диплом получи друг български писател – Георги Стоянов от Пловдив, за романа си „Ваучер Калифорния – Гулаг“. Във форума взеха участие поети, писатели и публицисти от пет региона в Русия, както и от Беларус, Украйна, България, Сърбия и Грузия.

Вълко Мишев от Монтана е по-известен на изкушените от изпятата поезия като поет с китара, участник във фестивалите на бардовското изкуство в Ловеч, Несебър, Шумен, София и другаде. Неговите корени са от Чипровския край. Издал е и една поетична книга - "Муза", през 1999 г., както и два диска с авторски песни. Носител е на множество поетични и бардовски призове, участвал е в телевизионни и радиопредавания, между които и "Полет над нощта" на БНТ.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА

Романът "Пратеникът от Леванта" почива на старателно проучени от автора исторически документи, факти и обстоятелства, въпреки че основните му герои - Георги Кипрович, Дара, Илие Дапчевич, Зорица, са рожби на неговото богато романтично въображение; при все това те са събрали в себе си чертите, характерите и съдбите на немалко от живелите в годините преди Чипровското въстание българи от източноправославното и католическото християнско вероизповедание. И не само българи, защото действието се развива в много страни от тогавашната политическа карта на Европа, включително Черна Гора, Дубровник, Венецианската република, Ватикана, Свещената римска империя на германската нация, Полша, Унгария, а повествованието проследява един от опитите на всички поробени балкански народи да се обединят - въпреки различията и нерядко неприязънта помежду си - и с помощта на западните държави и Ватикана да се освободят от все по-жестоко утвърждаващото се турско робство...

В канавата на историческия фон на романа са "вместени" още и исторически личности като папа Инокентий ХІ, император Леополд, султан Мехмед ІV, великия везир Кара Мустафа, Имре Тьоколи - унгарския граф на турска служба, чиято военно формирование всъщност потапя в кръв Чипровското въстание, дожът на Венеция Луиджи Контарини и много други...

Ще припомня, че премиерата на романа се състоя на 14 октомври 2010 г. в Зала "Гигантски кристали" на Националния музей "Земята и хората". Там един от рецензентите на книгата - проф. Д. Димитров, съобщи радостната вест, че към преведения от д-р Владимир Манчев и на руски език роман "Пратеникът от Леванта" са проявили нескриван интерес видни руски кинематографисти и че вече се работи върху създаване на телевизионен сериал по произведението на Мишев.

Романът е написан увлекателно, действието е напрегнато и динамично, героите са романтично извисени, атмосферата от края на 17. век - автентично предадена, за което способстват както умело стилизираният език, така и богатото авторово въображение, което с лекота пренася читателя из цяла Европа и в Османската империя.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
19.12.2013 г. 14:36
Етикети:
романпрозанаградилитературен фестивал
Пратеникът от Леванта
историческа проза
Златен витяз
Вълко Мишев
Суздал
Посетено:
1621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18323-montanskiyat-bard-valko-mishev-stana-i-zlaten-vityaz