Награди

Годишни награди "Златен лъв" 2013

Годишните награди на Асоциация „Българска книга” за цялостен издателски проект

Годишни награди "Златен лъв" 2013


◊ НАГРАДИТЕ "ЗЛАТЕН ЛЪВ" 2013 

На 11 декември 2013 г. Асоциация „Българска книга” връчи традиционните годишни награди на гилдията за цялостен издателски проект. Церемонията, част от  Софийския международен панаир на книгата, се състоя на специалната сцена на културната програма на СМПК.

Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:

І. Награда за най-добър издателски проект

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България. За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя. В състава на експертното жури тази година бяха Ангел Игов, проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев, Федя Филкова.

До номинации достигнаха три издателски проекта.

Голямата награда „Златен лъв“ се присъди за приносен характер в българската литература, изобразително изкуство и култура и преоткриването на едни уникален, разностранен творец за „Събрани съчинения“ в 6 тома на Чудомир, издателство „Абагар“ АД – Велико Търново и фондация „Чудомир“ – Казанлък

Номинация за оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различните медии получи „Приказка за вълшебната флейта“ на издателство „Ентусиаст“.

Номинация за появата на български език на едно от знаковите произведения на европейския модернизъм в изключителния превод на Любомир Илиев се присъди на издателство „Алтера“ за трилогията „
Сомнамбулите“, Херман Брох.

ІІ. Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес

Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието. В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петко Тодоров, Петър Величков, Пепа Йорданова, Райна Йотова, Христо Блажев.

Наградата на журналистическото жури за издателски проект с най-голяма обществена значимост се присъжда за луксозното издание
1000 страници България, автори Румяна Николова и Николай Генов, на издателство „Сиела“.

• Грамота за популяризиране на качествена съвременна европейска младежко-юношеска литература се присъжда за поредицата „Големите разказвачи на XX/XXІ век“ на издателство „Емас“.

• Грамота за умелото осветляване на съдбовен период от българската история се присъди за „Бежанци" от Весела Ляхова, издателство „Жанет 45“.

• Грамота за цялостно осъществен, оригинален проект се присъди за „Вълшебната флейта“, адаптация Юлия Спиридонова, издателство „Ентусиаст“.

 


Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
12.12.2013 г. 20:05
Посетено:
1672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18285-godishni-nagradi-zlaten-lav-2013