Награди

Национална награда за поезия "Иван Николов" на издателство "Жанет 45"

Официална церемония по награждаването - 19 декември 2013 г. във Vivacom Art Hall, София

Национална награда за поезия "Иван Николов" на издателство "Жанет 45"


◊ НАГРАДАТА

Наградата за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавните институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Тя търси таланта в по-непопулярна, почти изчезваща част от българската литература – поезията. Целта й е да бъде още един израз на подкрепата, която издателството оказва на съвременната българска поезия и литература.

Сред носителите на наградата са едни от най-изявените имена на жанра, автори, превърнали се в класици приживе – Христо Фотев, Константин Павлов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Любомир Левчев, но и знакови имена от литературата през последните годиниГеорги Господинов, Силвия Чолева, Бойко Пенчев и др... 

Факт са вече номинациите за 2013 година, като лауреатът ще получи  ще получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на 10 000 лв. на официална церемония на 19 декември 2013 година, от 18:30 във Vivacom Art Hall, София.

 

◊  НОМИНАЦИИ

Номинации за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2013 (по азбучен ред)

• Амелия Личева. "Трябва да се види". София: Сонм, 2012

• Валентин Дишев. "Маргьорит и (други регистри)". АРС, 2013

• Диана Иванова. "Басма и габардин". Пловдив: Жанет 45, 2013

• Иво Рафаилов. "Изброими изкушения". София: Пергамент, 2013

• Йордан Ефтимов. "Сърцето не е създател". София: Смол Стейшънс Прес, 2013

• Оля Стоянова. "Улица "Щастие". Пловдив: Жанет 45, 2013


Жури в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов разгледа изпратените за участие 65 поетически книги. Сред тях то оценява високо и издания с избрано и с антологичен характер, които обаче не отговарят на статута на наградата, присъждана за книга с нови стихове.

При обсъжданията наред с номинираните бяха откроени книгите на Крум Филипов, Пламен Антов, Галина Николова, Белослава Димитрова, Иван Сухиванов, Владислав Христов, Станислава Станоева, Тони Теллалов, Мария Донева, Росен Карамфилов, отбелязани бяха и доайените Любомир Левчев, Найден Вълчев, Васил Сотиров, Иван Матанов и др.

Общото заключение е, че сред излезлите стихосбирки от септември 2012 досега има едно солидно ядро от качествена поезия в различни регистри, както на доказани, така и на изгряващи автори.

***

Иван Николов е поет, журналист и преводач от руски език. От 1969 г. е главен редактор на издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив и „виновник“ за появата на бял свят на едни от най-знаковите български автори на 70-те и 80-те години. Самият Николов е автор на над 20 книги, а в сърцата на по-възрастните българи остава с брилянтните си преводи на руска поезия и проза – в преводаческата му биография са преводи на Пушкин, Есенин, Марина Цветаева, но и превърналите се в класика стихове на Булат Окуджава.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
13.12.2013 г. 18:24
Посетено:
1686
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18278-natsionalna-nagrada-za-poeziya-ivan-nikolov-na-izdatelstvo-zhanet-45