Награди

Оля Стоянова с Наградата за поезия "Николай Кънчев" 2013

За книгата "Улица "Щастие", издание на ИК "Жанет 45"

Оля Стоянова с Наградата за поезия "Николай Кънчев" 2013


◊ НАГРАДАТА

Оля Стоянова получи Наградата за поезия "Николай Кънчев" 2013 за книгата „Улица „Щастие”, издание на ИК „Жанет 45”.


Поетесата получи почетен диплом, бронзова пластика на поета Николай Кънчев, дело на скулптора Добромир Иван, както и сумата от 2200 лв. Наградата й беше връчена в рамките на Поетичния Никулден 2013, който се проведе в галерия „Средец” на Министерството на културата за седми път.

Останалите номинирани поети за наградата бяха Иво Рафаилов, Йордан Ефтимов, Станислава Станоева и Росен Карамфилов, всички те прочетоха свои стихове в празничната вечер. Слово „Апология на поезията” произнесе Пламен Дойнов.

Поетичният Никулден се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на Фондация „А'Аскеер”, с любезната подкрепа на Министерството на културата – галерия „Средец” и с финансова подкрепа на Уни Кредит Булбанк.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОЛЯ СТОЯНОВА И "УЛИЦА "ЩАСТИЕ"

Оля Стоянова е журналист, поет и драматург. Заедно със съпруга си Живко Джаков е автор на „Пътеводител на дивите места“, в който събират на едно място истории и фотографии за красиви и непознати места у нас - скални църкви и пещери, изоставени села, светилища и върхове. Те пишат „Пътеводител на дивите места” в продължение на 15 години, като през цялото време колекционират диви места.

Част от тези места могат да се открият и в „Улица „Щастие“. Оля Стоянова казва, че улица „Щастие“ наистина съществува. На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят. Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост.

Но това не е книга за щастието. Тези стихове питат как се трупа умора, как се внимава за малките жестове, как назряват конфликтите или къде намираме основание, за да продължим.

Оля Стоянова е носител също на наградата „Наум Шопов“ през 2012 г. за пиеса на абсурда, миналата година получи също и голямата награда за съвременна пиеса на театър София. В момента в Благоевградския театър се играе първата й пиеса „Малки ритуали за сбогуване“.

Оля Стоянова e носител също на първа награда за къс разказ „Рашко Сугарев“ 2011 г., печелила е първи награди за поезия на името на Веселин Ханчев, Добромир Тонев, Сирак Скитник и Дора Габе.Автор: ИК Жанет 45
09.12.2013 г. 21:32
Посетено: 1599
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/18249-olya-stoyanova-s-nagradata-za-poeziya-nikolay-kanchev-2013