Награди

Награди на Община Сливен за 2013 година

Деньо Денев с Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”

◊ НАГРАДИТЕ ЗА 2013 ГОДИНА

На тържествена церемония в Драматичния театър „Стефан Киров” ръководството на община Сливен ще връчи в навечерието на празника на града Димитровден, наградите за 2013 година. Те се присъждат, съобразно Наредбата за символиката на общината, на деятели с принос в развитието на Сливен в различните сфери от обществения, стопанския и културен живот на региона. Обществени комисии - с членове изявени творци, общественици и журналисти, определиха и тази година отличените в съответната област.
             
Носител на Наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2013 година стана поетът, редактор и публицист Деньо Денев.Тя е връчвана през годините на видните български творци Константин Константинов, Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Георги Джагаров и Станка Пенчева, на художниците Йордан Парушев, Атанас Парушев и Тодор Терзиев, на театралите Александър Морфов, Борислав Чакринов, Пламен Марков и на други дейци на изкуствата. Деньо Денев е награден за високи художествени постижения в литературното творчество, активно участие в духовния живот на Сливен и страната и за работата с младите  дарования (ръководи дълги години литературната група „Йордан Йовков” към Гарнизонния военен клуб - Сливен). Автор е на 24 книги с поезия, критика и публицистика и на портрети на съвременни литературни творци; съставител на антология и редактор на книги на прохождащи и утвърдени автори. Член на българския П.Е.Н. Негови произведения са превеждани на английски, руски и украински, на немски, гръцки, иврит и испански.
           
Обществената комисия не присъди за 2013 г. Наградата „Д-р Иван Селимински” - за историко-краеведска дейност и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край (на никого от номинираните за нея историк и журналист).
            
Носител на Наградата „Милосърдие” за 2013 година,  връчвана „за дългогодишна дейност, проявен професионализъм, научни достижения и висока гражданска отговорност в областта на здравеопазването и социалната политика на общината”, стана майка, дарила органите на починалото си дете - за спасяване на човешки живот.
            
Петко Динков Парушев – ръководител на „ПАРМАШ-ООД”, бе определен от обществената комисия по избора за носител на Наградата за стопанска инициатива „Добри Желязков-Фабрикаджията” - 2013 година. Компанията е утвърдена като лидер в производството на домашни потреби на европейско ниво. Показателите за размер на печалбата, липсата на задължения към общината, държавата и социалното осигуряване, стабилността и инвестициите са определящи за излъчване на носителя в тази сфера. Високото качество и дизайнът на изделията на фирма „ПАРМАШ-ООД”, модерната техническа база, както и квалифицираният персонал и големият капацитет на компанията, я излъчиха като носител на престижната награда на името на Добри Желязков-Фабрикаджията.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.10.2013 г. 13:05
Етикети:
награда Добри ЧинтуловДеньо Денев
Награди на Община Сливен 2013 г.
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17903-nagradi-na-obshtina-sliven-za-2013-godina