Награди

Зимни номинации за наградата “Хеликон”

Цветето на читателите - за Виктор Пасков

◊ СЪБИТИЕТО

На заседание, провело се вчера, 16 февруари, новото жури за наградата “Хеликон” в състав Георги Борисов, Бойко Ламбовски, Галина Спасова, Деян Енев и Йордан Ефтимов избра измежду 15 книги, публикувани през последните три месеца, трите първи номинации за годината. Това са романите “Светове” на Владимир Зарев, “Амазонката от Варое” на Боян Биолчев и “Лаканиански мрежи. Блогороман” на Златомир Златанов.

Тримата нови членове на журито са журналистката от Българско национално радио Галина Спасова, носителят на наградата “Хеликон” за 2004 г. – писателят Деян Енев, и литературният критик и преподавател в Нов български университет Йордан Ефтимов.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

Следващите три номинации ще бъдат обявени на 20 май, няколко дни преди Празника на славянската писменост.

Последният носител на наградата “Хеликон” е Виктор Пасков с романа си “Аутопсия на една любов”.


◊ НОВА НАГРАДА

Тази година най-голямата българска книжарска верига – “Хеликон” – за първи в историята на новото българско книгоиздаване обявява и специална награда за най-успешно продавана българска художествена книгаЦвете на читателите. Наградата ще се връчва на една от дванайсетте номинирани книги през предходната година, но ще се обявява заедно със Зимните номинации на следващата, за да има достатъчно време от обявяването на последните, Есенни номинации. Всички досегашни награди на читателите са били на основа гласуване, а не на обективни показатели от продажби. Системата на “Хеликон” обаче гарантира точната преценка на реалните читатели, тя изключва машинациите с много писма от един участник или организирането на кампания от фенове.

Първият носител на Цветето на читателите е Виктор Пасков. “Аутопсия на една любов” се оказа предпочетена не само от журито, но и от читателската публика. След нея остават сборниците с разкази “Никоганебъдинещастен” на Радослав Парушев и “12 приказки от Белегаст” на Богдан Русев, както и романа “Дани” на Иван Голев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Цветето на читателите представлява пластика на преминало през медна баня реално цвете – стрелиция. Кралската стрелиция (Strelitzia reginae Banks) е фирмената емблема на “Хеликон”. Представлява едро стайно цвете, достигащо до 1,5-2 м височина, с екзотична форма, напомняща за японските гравюри. Името си е получило в чест на английската кралица Шарлота-София, произхождаща от рода на германските херцози Мекленбург-Срелиц (Mecklenburg-Strelitz). Цветовете на стрелицията – до 15 см – напомнят глави на странни птици и често са наричани “цветовете на Жар-птица”, състоят се от шест венчелистчета, външните от които са жълто-оранжеви, а вътрешните – сини. Лесно за отглеждане цвете (нуждае се само от много светлина), с родина Южна Африка.



Автор:
Добромир Панайотов
Публикация:
17.02.2006 г. 23:41
Посетено:
839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/1776-zimni-nominatsii-za-nagradata-helikon