Награди

Наградата "Изворът на Белоногата"

Георги Константинов – 18-ти лауреат на Националната литературна награда

Наградата "Изворът на Белоногата"

Георги Константинов с Националната литературна награда "Изворът на Белоногата".
Фото: Анжела Димчева


За 18-ти път в Харманли на 27 септември се проведе традиционният празник на поезията, на който беше връчена Националната литературна награда „Изворът на Белоногата“.

Журито в състав – Николай Петев, Георги Николов и Гриша Трифонов – определи тазгодишния лауреат. Позлатената статуетка, изработена от Михай Мандаджиев, стана притежание на поета Георги Константинов, който изнесе впечатляващ рецитал в разкошната зала на новопостроения Дом на културата в града.

Публиката аплодираше и рецитираше заедно с поета хитовите строфи от „Обичам те дотук“, „Вик като вечност“, „Благодаря ти, че ме мразиш искрено“, „Езеро“, „До световния комитет по геохигиена“, „На чия страна“...

Известният наш поет беше поздравен с концерт, изнесен от дуета Асен Масларски и Милица Божинова. Рядко в наше време могат да бъдат чути толкова добри поппесни, композирани от Асен Масларски по стихове на Божана Апостолова, Петя Александрова, Иван Вълев, Маргарита Петкова, Гриша Трифонов, Милена Лилова, Петър Караангов, Живка Митова.

Наградата е учредена през 1981 г. и се връчва през две години от община Харманли и Съюза на българските писатели. Първият носител е Дамян Дамянов. Сред лауреатите досега са Янко Димов (1983), Генчо Стоев (1985), Надя Кехлибарева (1987), Рада Александрова (1989), Лиана Даскалова (1995), Калина Ковачева (1997), Елка Няголова (1999), Ивайло Балабанов (2001), Маргарита Петкова (2002), Надя Попова (2003), Петър Анастасов (2004), Трендафил Василев (2005), Гриша Трифонов (2007), Зоя Василева (2009), Петър Караангов (2010), Ели Видева (2011).

„Тези имена са свидетелство за стойността на тази награда – една от най-престижните в България, която се присъжда за цялостно творчество и принос в развитието на българската литература, в частност – за творчество, посветено на жената“, каза писателят Георги Николов и отдаде дължимата почит на организаторите с думите: „Община Харманли успя да съхрани празника и наградата, защото тя е символ на родолюбието, каквато е била Гергана, символ, който трябва да присъства постоянно в родовата ни памет, в нашата история.“

За да участват в поетичния празник, в Харманли бяха дошли поетите Гриша Трифонов, Ели Видева, Боян Ангелов и Анжела Димчева, които също се включиха в рецитала със стихове от последните си книги.

„В поетическото пространство на „Извора на Белоногата“ всички лауреати досега са говорили като за извор на родолюбие, на истинска поезия, на думи, които ще стигнат до хората, а не са затворени в черупката на някакви литературни абракадабри. Радвам се, че получавам тази награда, защото и аз се чувствам като поет, който търси път към сърцата на хората “, каза Георги Константинов и представи и току-що излязлата си стихосбирка „Вълнение в Константинопол“ (2013).

 

От новата книга:

Георги Константинов

„Дърво и птица“

Две трептящи крила
върху тънкия връх на дървото.
Птицата сякаш лети,
а всъщност е кацнала там.
Несигурно място за отдих,
люлеещ се пристан,
но птицата чувства опора
в случайния танц.
Усеща под своите нокти
листата,
стеблото,
неспирния сок на земята,
дълбокия пулс на света.
Вълшебен миг, когато
птицата има корен,
а дървото –
крила.


Това стихотворение заедно с „Езеро“ (поставено на огромни билбордове в Брюкселското метро) и „Благодаря ти, че ме мразиш искрено“ са били преведени на фламандски и френски и са звучали в зала Passa Porta – Международния дом на литературата в Брюксел, наравно с още шест европейски поети и техните стихове.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
28.09.2013 г. 16:17
Етикети:
Посетено:
2386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17707-nagradata-izvorat-na-belonogata