Награди

Гиргина Гиргинова е победителят в Международния оперен конкурс "Розата на Евтерпа"

Солистката на Русенска опера с няколко награди от четвъртото издание на Конкурса

Гиргина Гиргинова е победителят в Международния оперен конкурс "Розата на Евтерпа"


◊ СЪБИТИЕТО

Солистката на Русенската опера Гиргина Гиргинова е победителят в четвъртото издание на Международния конкурс за оперни певци „Розата на Евтерпа“ – Карлово, 2013 г.

Освен Първа награда, на Гиргина Гиргинова бе присъдена и Наградата на Хенделовото общество в България за най-добро изпълнение на барокова музика, Наградата на името на Парашкев Хаджиев и Людмила Хаджиева, както и Награда за участие в концерт с Шуменска филхармония.

На солистката на Варненската опера Силвия Ангелова бе присъдена Втора награда на Конкурса, както и Наградата на композитора Кирил Ламбов за най-добро изпълнение на неговата музика.

Баритонът Никола Иванов, който учи и работи в Германия, бе удостоен с Трета награда, Наградата на проф. Павел Герджиков за най-добро изпълнение на музика на В. А. Моцарт, както и Наградата на публиката. Конкурсът се проведе в два тура, като регламентът му е взаимстван от световноизвестния белгийски Конкурс „Кралица Елизабет“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГИРГИНА ГИРГИНОВА

Гиргина Гиргинова започва своя професионален път още в Детския хор на БНР. Със състава му участва в множество концерти и концертни турнета в САЩ, Япония и редица европейски страни. Продължава обучението си в НМА „Панчо Владигеров“, в класа по пеене на проф. Мила Дюлгерова. Дебютира на оперната сцена през 2003 г. в Учебен оперен театър в ролята на Люси от едноактната опера „Телефонът” от Меноти и още като студентка взима участие в много симфонични и камерни концерти в София, страната и чужбина. През сезони 2004/05 и 2005/06 работи като хорист в Бременския театър в Германия. От началото на 2007 г. е солистка  на Русенската опера. В репертоара й влизат голям брой песни, партии от опери и кантатно-ораториални произведения от различни композитори, сред които сопрановите партии в „Глория” на Вивалди, „Магнификат”, „Матеус Пасион”, „Йоханес Пасион”, „Кафе Кантата” на Бах, Перголези (Серпина), Паизиело (Розина), Моцарт (Сузана, Барбарина, Деспина, Церлина, Памина, Папагена), Бетовен (Марцелина), Доницети (Рита, Норина, Адина, Джанета), Пучини (Мюзета), Верди (Оскар, Тебалдо, Глас от небето, Жрица, Анна), Меноти (Люси), Йохан Щраус (Аделе). Лауреат е на Академичен конкурс „Любомир Пипков” (2004) – трета награда и на Национален конкурс „Гена Димитрова” (2006) – трета награда.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
24.09.2013 г. 11:31
Посетено:
1777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17673-girgina-girginova-e-pobeditelyat-v-mezhdunarodniya-operen-konkurs-rozata-na-evterpa