Награди

Проф. Димитриос Гонис получава Евтимиевата награда на ВТУ

Официалната церемония по награждаването е в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа

◊ СЪБИТИЕТО

Гръцкият професор Димитриос Гонис ще получи Евтимиевата награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” тази година. Предложението за това е на професорите Димитър Кенанов и Иван Харалампиев. Академическият съвет на вуза вече утвърди номинацията на българиста, а официалната церемония по награждаването е в навечерието на Десетия международен симпозиум за Търновската книжовна школа.


◊ ЗА ЛАУРЕАТА

Проф. Димитриос Гонис е преподавател в Богословския факултет на Атинския университет. Той се занимава с изследвания в областта на византийско-българската исихастка общност от ХIV век. Автор е на статии, студии и монографии, посветени на патриарх Калист, св. Евтимий, патриарх Търновски, митрополит Григорий Цамблак. Негов е и гръцкият превод от йеромонах Даниил Рилец на св. Евтимиевото житие за Иван Рилски.

Като учен и преподавател професорът оказва подкрепа на българските си колеги, студенти и докторанти. Той е почетен доктор на Богословския факултет в Атина, на Софийския университет и почетен професор на Православния богословски факултет във Великотърновския университет.

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.06.2013 г. 16:38
Етикети:
наградиВТУ
чужда българистика
чужди българисти
българисти
старобългаристика
Евтимиевата награда
Димитриос Гонис
Посетено:
1068
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17324-prof-dimitrios-gonis-poluchava-evtimievata-nagrada-na-vtu