Награди

Носител на Наградата БАЗА за 2013 г. е Кирил Кузманов

Награда за съвременно изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА за 2013 г. е Кирил Кузманов

Произведението на Кирил Кузманов „(При)видността на съдържанието“ е нов проект, реализиран по повод настоящата изложба. Състои се от две основни части, разположени в Софийска градска художествена галерия и на територията на „Женския пазар“ в София. Целта на художника е да насочи вниманието на обществото към промените, които претърпява градското пространство и в случая предстоящите реконструкции в архитектурата на пазара. Заради това той премества реално действащ търговски щендер в художествената галерия, докато в същото време обект, изобразяващ изложбената зала, се позиционира или обикаля района на пазара. Също така Кирил Кузманов експериментира с размяна на работните места и обичайните райони, които гражданите са свикнали да обитават. Двете части на инсталацията функционират реално благодарение на съдействието на Мая Ангелова (производител и търговец на плодове и зеленчуци) и музейните работници Владия Михайлова, Станислава Николова и Даниела Радева.

В този вид проектът продължава в продължение на пет дни (до 22 юни 2013), след което произведението може да се види под формата на инсталация и документация в СГХГ.

Изложбата на номинираните художници: Искра Благоева, Стела Василева, Зоран Георгиев, Николай Занев, Кирил Кузманов, Емилиян Лалев, Сашо Поповски и Димитър Солаков ще продължи до 14 юли в Софийска градска художествена галерия.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
19.06.2013 г. 14:52
Посетено:
1633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17264-nositel-na-nagradata-baza-za-2013-g-e-kiril-kuzmanov