Награди

Райна Kабаиванска с "Oскар" за опера

Оперната прима ще проведе своя 13-ти Майсторски клас в София през септември

Райна Kабаиванска с "Oскар" за опера


◊ СЪБИТИЕТО

Райна Кабаиванска получи "Оскар" за кариера на Международните награди за опера "Оскар". За домакин на церемонията на 18 май тази година беше избран Театро Комунале - Болоня, Италия, който чества своите 250 години. “Вечерта на 18 май Театро Комунале имаше на своята сцена една кралица – неоспоримата Райна Кабаиванска” – отбеляза италианската преса.

На същата церемония специална награда “Операта в киното” получи големия италиански режисьор Франко Дзефирели. Композиторът и диригент Джовани Алеви, известен със своите умения да доближава класическата музика до младите, представи своята последна творба “A Pefect Day” и се обърна към публиката с думите: “Да благодарим на наградените, че разпространяват по целия свят огромното наследство, на което се гради нашата културна идентичност”.


◊ МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС

Тази година за 13-ти път Райна Кабаиванска ще проведе своя Майсторски клас, който се организира от Нов български университет. Крайният срок за участие е 2 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 5 септември, а обучението ще продължи в периода  6-19 септември 2013 г., в Софийска опера и балет.

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, с музикално образование. И тази година най-добрите от Майсторския клас ще имат възможност да спечелят стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ на Нов български университет за обучение по оперно пеене при Райна Кабаиванска в Италия, както и участие в главна роля в оперен спектакъл на сцената на Софийска опера и балет. Стипендиите са осигурени с щедрото спонсорство на фондация “Америка за България” и Фантастико.

На 20 септември Майсторският клас на Райна Кабаиванска ще представи Галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и специалното участие на Райна Кабаиванска.


. Подробна информация за майсторския клас се публикува на Официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - www.rainakabaivanska.net, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.Автор: Веселина Василева, НБУ
28.05.2013 г. 22:03
Посетено: 1382
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17111-rayna-kabaivanska-s-oskar-za-opera