Награди

Награда "Уилям Мередит" за Любомир Левчев

Американците ще четат избрани стихове от нашия поет

Награда "Уилям Мередит" за Любомир Левчев

На снимката: Стоимен Стоилов, Ричард Хартайс и Любомир Левчев. Фото: Анжела Димчева


Представителите на американската фондация „Уилям Мередит“ – Ричард Хартайс (председател) и Нанси Франкел (ковчежник) – пристигнаха в София за официалното връчване на наградата „Уилям Мередит“, присъдена на Любомир Левчев. Тя се състои в превод и публикуване на английски език на сборник с избрани стихотворения на известния ни поет с интригуващото заглавие „Green-winged Horse“ („Кон със зелени крила“).

В официалната грамота се казва: „Съветът на директорите на Фондацията връчва наградата „Уилям Мередит“ за 2013 г. на Любомир Левчев като признание на неговия талант и живот, посветен на културните процеси в България и САЩ. Тази награда отбелязва неговото словесно майсторство, остра наблюдателност, мъдра проницателност и мъжество. В неговите метафорични стихове звучи един уникален глас между миналото и бъдещето, между Изтока и Запада, който преодолява крайностите. Наградата е признание не само за таланта на Левчев като поет, но и на братството в областта на изкуството, на вярното приятелство, което Мередит и Левчев изпитваха един към друг през десетилетията. Между двамата поети може да има само светлина...“ Преводите са дело на Валентин Кръстев и Ричард Хартайс.

Книгата е изящно полиграфическо и дизайнерско издание, благодарение на рисунките на Стоимен Стоилов, когото Левчев определи като свой съавтор, защото рисунките не са илюстрации, а оригинални реплики на поетическото. Тържеството се състоя в сградата на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ на 25 май. Фондация „Уилям Мередит“ спонсорира книги, изложби и други културни проекти в САЩ и по света.

По предложение на лауреата последва рецитал в памет на Уилям Мередит. Звучаха стихове на Уилям Мередит, Любомир Левчев, Ричард Хартайс и присъстващите поети, сред които бяха: Йордан Ефтимов, Тома Марков, Валентин Кръстев, Васил Балев, Иван Брегов, Невена Борисова, Слави Георгиев, Стефан Радев, Виктория Гоцева и Анжела Димчева. Любомир Левчев предложи издателството на фондацията „Уилям Мередит“ да продължи с издаването на сборник с творби на  млади български поети, които да бъдат представени на американската публика.

Николай Петев каза: „Ричард, ние ти казваме огромно „Благодаря“ за твоята дейност в полза на българо-американските отношения. Това не се забравя от хората на духа... Аз съм сигурен и ви завиждам, скъпи мой приятелю, че вие, американските читатели и творци, ще четете Любомир Левчев!“

На тържеството присъстваха Ерик Десена, директор на Американския научен център в София, проф. Димо Платиканов, вицепрезидент на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, журналистката Валерия Велева, художникът Владимир Пенев, бившият министър на културата Георги Йорданов, изкуствоведката Теодора Илиева и други представители на културата.

Валерия Велева обобщи с няколко думи онази магия, която представлява поетът Левчев: „Ти си някакво знаменование на този небосклон в момента, когато в България има толкова противоречия и толкова омраза, а ти с твоите стихове ни даваш невероятна светлина и някакъв друг живот... И сякаш ни захранваш с енергия, с която трябва да продължим да живеем занапред. Аз ти благодаря страшно много за това! Благодаря ти, че тук на това място давате думата на младите поети. Това е велико!“

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
26.05.2013 г. 11:18
Етикети:
Посетено:
2402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/17088-nagrada-uilyam-meredit-za-lyubomir-levchev