Награди

В Сливен връчиха Националната награда "Константин Константинов" 2013

Георги Мишев с награда за цялостен принос

◊ СЪБИТИЕТО

Една от престижните национални награди в съвременния литературен живот и в сферата на книгоиздаването за деца – на името на видния български писател Константин Константинов, бе присъдена в родния град на твореца. В съответствие с традицията, нейното връчване бе осъществено на тържествена церемония-спектакъл по време на Националния фестивал на детската книга (7-9 май 2013 г.).
          
През настоящата година е петнадесетото (юбилейно) издание на Фестивала, а определянето на носители на отличието започва от 2004 г. С наградата за цялостен принос през дългия период на организиране на Националния фестивал на детската книга са били удостоявани изтъкнатите автори на творби за подрастващите Валери Петров, Георги Константинов, Катя Воденичарова, Марко Ганчев, Кина Къдрева и др. Достойни творци на произведения за малките са били отличавани и в категория „автор”. Съгласно статута на наградата, тя се дава на заслужилите я и в категориите „илюстратор”, както и за дейността на „издателство”, специализирано в издаване на творчество за „малките” читатели. Тази година наградите бяха обявени от водещите на тържествената церемония-спектакъл в Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен - актьорите Николай Урумов и Александра Сърчаджиева.
           

◊ НАГРАДИТЕ

Жури под председателството на Игор Чипев – директор на сектор „Литературно наследство” към Министерството на културата, определи за носител през 2013 г. на наградата „за цялостен принос” бележития български писател, сценарист и редактор Георги Мишев, автор на произведения във всички прозаични жанрове за възрастни и деца. Тя му се присъжда за създаването на 12 книги за „малките читатели”, за приноси в кинодраматургията за подрастващи и в периодиката за деца. Чрез творческия си стил допринася за осъществяване на приемствеността между класика и съвременност в литературата за деца и юноши: високи цели, реализирани и чрез съвместния опит с Борис Димовски да възстановят (в 90-те г. на XX век) списанието „Детска радост”.
           
Отличието в категория „автор” на творчество за деца за настоящата година отиде в ръцете на  видната поетеса, писателка и издателка
Божана Апостолова, която представи новата си книга на Националния фестивал в Сливен. Участва активно в живота на България и родния си град, в дискусии по обществено-значими проблеми,  като инициатор на културните начинания „Пловдив чете” и „Младият Пловдив чете” и др. Изпод перото й са излезли множество поетични книги, мемоари и романи за възрастни и на редица книги за деца, сред които „Човекът с небето”, 2002, „Чудото на серзорите” (2010) и няколко книги от приказната поредица за приключенията на малката Божана, развиващи любознателността и етичните ценности у подрастващите. В тях впечатлява езикът на авторката, автентично родеещ се с този на децата и себеизразяването им, сътворяващ – съобразно детските възприятия и представи – магически светове. За произведенията й, издадени през 2012 г. „Малката Божана в нощта на чудесата” и „Малката Божана в деня на боклуците” от приказната поредица, журито присъди в Сливен на Божана Апостолова националната награда „Константин Константинов” за 2013 година, в категория „автор”.

Приз за отличаване на „издателство” за 2013 година журито не присъди.

За своята високохудожествена дейност като „илюстратор” на книги за подрастващите, наградата в посочената категория бе връчена на художника Борис Стоилов. Завършил е специалността „графика” в Националната художествена академия в София, участник е в общи изложби в София, Пловдив, Лондон и Стокхолм, като е представял и самостоятелни експозиции във Варна и Пловдив. С неговия почерк и специфичен стил, от 2004 година досега са илюстрирани над 2000 книги.Те се отличават с добър подбор на основните за претворяване епизоди и персонажи, със своя колорит, „полифоничност на щриха” и рисунъка. Автори от Канада, Румъния и Франция са доверили на таланта на Б. Стоилов своите книги за илюстриране. За работата му като художник върху книгите с приказки на Шарл Перо и на Братя Грим през 2012 година, му се присъжда от Националния фестивал на детската книга в Сливен наградата „илюстратор - 2013 година”. Особено е плодотворна съвместната му творческа дейност с екипа на издателство „Хермес” - Пловдив.

По традиция, в заключителния ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен, с носителите на престижната награда на името на Константин Константинов в различните категории бе организирана пресконференция. На нея те споделиха сведения за творческата си дейност и художествените търсения в работата над книгите за деца.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.05.2013 г. 14:50
Посетено:
1676
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16953-v-sliven-vrachiha-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-2013