Награди

Железен орден за съвременно изкуство "Венцислав Занков - 2013"

Церемония по награждаване - 1 май 2013, 19.00 ч., САМСИ – Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Железен орден за съвременно изкуство "Венцислав Занков - 2013"


◊ СЪБИТИЕТО

Железен орден за съвременно изкуство "Венцислав Занков - 2013" ще връчи за четвърти път известният авангардист навръх рождения си ден на 1 май т. г. от 19:00 ч. в Музея за съвременно изкуство на бул. „Черни връх” №  2 в столицата. Като кореняк-софиянец с род с културна история от няколко поколения насам Занков се надява проявата да помогне на инициативата "София 2019 - кандидат за Европейска столица на културата".

Във фаталната 2013-та година церемонията ще се състои в САМСИ – Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, като в 19:00 часа започва с кратка прожекция за досегашните носители на Ордена.

„Смисълът на ордена за съвременно изкуство е да посочва хора и дейности в областта на съвременното изкуство и култура, които изпълват със смисъл, енергия и значение маргинализирани области от днешното изкуство и култура, като заедно с това надскачат регионалните разбирания и клишета по отношение на актуални артистични, кураторски и концептуални практики”, казва учредителят на наградата и преподавател в НБУ Венцислав Занков.

Тази година кавалер на Oрдена ще бъде човек с международно признание, който ще долети специално за церемонията от Брюксел, но дори полът му се пази в тайна. Изучавал е оперно пеене и е станал скандално известен зад граница с пърформанси и физически инсталации, обединяващи танц и актьорско майсторство. В България публика и медии са най-скандализирани от голотата на този човек, макар че самият той/тя отбелязва, че естетиката лежи някъде в безполовостта. Според изкуствоведа Жарин Драгнев „Целият свят е объркан, хората са объркани и политически, и граждански. Половете се объркаха, във всеки от нас е заложено женското и мъжко начало, а защо не и средният пол. Това накара и съвременните ни творци да започнат да разглеждат пола, възрастта и професията като свободно движещи се и променливи частици. Специално тазгодишният човек - кавалер на ордена, който Занков е избрал, попада в категорията космополит и, както не биха посмели да се изразят някои от немските ми колеги-изкуствоведи, той/тя тотално е „скъсал синджира”.

Следващата година Венцислав Занков планира да включи в процедурата по избор на кавалер на Железния орден и по-широка публика, като за целта ще изработи специален сайт, на който онлайн ще може да се гласува за номинациите.


ДОСЕГАШНИ НОСИТЕЛИ НА ОРДЕНА

Кавалери на Железен орден за съвременно изкуство „Венцислав Занков” досега:

2010 г. – първи  кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство;

2011 г. – д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни арт проекти „Другият аромат”, „Колоритът задължителен”, Corpus Alienum”,  „Скрита триизмерност”,  „Вагон за особено внимание”, „В защита на твърдия материал”, „Движение с черна кутия”, „Двигатели с регионално предназначение” - изложби, артистични дейности и акции, с които авторът изпробва как да се мисли немислимото  в осъзнаване на съвременните реалности.

2012 г. – Орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и промотирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса, хепънинга и инсталацията. Не случайно и като продължение на традицията  церемонията по връчването на ордена е в контекста на текущата изложба-дарение на Р. Руенов „Sofia Underground Performance Art Fest 1997 - 2003 Files”.


ПОВЕЧЕ ЗА ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ

Венцислав Занков (1962) е завършил скулптура в НХА - София през 1988. От тогава до днес стои зад множество инициативи и кураторски проекти, сред които дискусионен клуб „На тясно” в Хамбара (2004-2008), вестник „39 грама” (2005-2008), Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (основана 2009), Железен орден за съвременно изкуство „Венцислав Занков” (учреден 2010), „Всичко за мъжа” (2004-2008), „10 години видеоарт в България”по идея на Аделина Попнеделева (2006), „White, male, straight” (2002), [Zet_maG] e-zine за изкуство и култура (основан 1999), [Elektrik_BG] мейлинг лист за изкуство, култура и комуникации (от 1999) и др. В периода 1997-2008 е хоноруван, а от 2009 редовен преподавател в департамент „Изящни изкуства” към НБУ. През 2010 е преподавал скулптура и в НХА. Участвал е в множество групови изложби и други събития. Сред последните му самостоятелни изяви са: „Последният будоар” - скулптура, кръв, видео, галерия „Райко Алексиев” СБХ, София (2011); „Нова призрачна живопис/всички вече сме призраци”, галерия "Ракурси", София (2011), „Post-романтизъм. Reloaded” – Български културен институт – Берлин (2011); „Възможно-Невъзможно. Идейни проекти за естетизация на градската среда” с подкрепата на столична програма „Култура” 2011; Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, партньор – Център за култура и дебат „Червената къща” (2011).

Венцислав Занков е автор на множество публикации в периодичния печат и в интернет.


 
Автор:
Публикация:
29.04.2013 г. 14:18
Етикети:
съвременно изкуствонагради
Венцислав Занков - 2013
Железен орден за съвременно изкуство
Посетено:
1411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16919-zhelezen-orden-za-savremenno-izkustvo-ventsislav-zankov-2013