Награди

Рицари на книгата 2013

Годишни награди на Асоциация "Българска книга"

Рицари на книгата 2013


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 април (Световният ден на книгата и авторското право) бяха връчени годишните награди на Асоциация „Българска книга“ – "Рицар на книгата".

Церемонията се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Водещ беше миналогодишният рицар в категорията Електронни медии – радио и телевизия – Андрей Захариев, водещ на Денят започва в библиотеката по БНТ. Официални гости на тържеството бяха зам.-министъра на културата проф. Мила Сантова, зам.-министъра на образованието, младежта и науката г-жа Мариана Банчева, зам.-кмета по култура и образование д-р Тодор Чобанов.


◊ НАГРАДИТЕ

• В категорията "Електронни медии – радио и телевизия" званието „Рицар на книгата” се присъди на Георги Ангелов, водещ на Денят започва с култура по БНТ.  Наградата (златна значка и почетна грамота) беше връчена от заместник-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов.
 
• Почетният знак „Рицар на книгата” в категорията "Печатни медии – вестници и списания" тази година членовете на АБК присъдиха на Людмила Габровска, вестник „Монитор”. Наградата беше връчена от Иван Матанов, първи зам.-главен редактор на вестник „Стандарт“, миналогодишен рицар в същата категория.

• В категорията "Интернет базирани медии" тази година беше отличен Александър Кръстев за сайта „Аз чета”. Наградата беше връчена от Георги Грънчаров от блога  Библиотеката – отличен със същия приз през миналата година.

• Статуетката „Рицар на книгата” в категорията "Политик или общественик" с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Калинка Попстефанова (зам.-кмет по култура и образование в община Варна) за личен принос в осъществяването и популяризирането на проекта „Алея на книгата“ – Варна. Почетната статуетка беше връчена от зам.-министър  на образованието, младежта и науката, г-жа Мариана Банчева.

Честито на новите рицари!



Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
24.04.2013 г. 13:11
Посетено:
1457
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16882-ritsari-na-knigata-2013