Награди

Национална награда "Бисерче вълшебно" 2013

За първи път българските деца избират своята любима книга

Национална награда "Бисерче вълшебно" 2013


◊ СЪБИТИЕТО

С онлайн гласуване за пръв път в България децата ще са журито, което ще избере най-добрата детска книга у нас. Тази възможност им дава наградата „Бисерче вълшебно“ 2013, чието гласуване стартира на 20.03.2013 г. Тя е организирана от сайта Детски книги по случай Международния ден на детската книга 2 април. Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред тях. С подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.


◊ ЗА УЧАСТИЕ

Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7-10 г.) и „Запалени читатели“ (11-14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода 20.03.2013–15.04.2013 г. и има правото само на един глас.

Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София. За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед. На още четирима участници ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете в специално създадения сайт.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

. За “Детски книги”
"Детски книги" e сайт, посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори.

. За „Походът на книгите“
През месец април 2013 г. ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, мечти, ретро трамвай, градина, музика, книги…

С кампанията „Походът на книгите“ Асоциация „Българска книга“ ще отбележи Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Двете приоритетни цели са: повишаване интереса към четенето и книгите сред децата; алармиране на родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.


Автор:
Павлина Радославова
Публикация:
20.03.2013 г. 17:07
Посетено:
1743
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16609-natsionalna-nagrada-biserche-valshebno-2013