Награди

Фондация "Отворени изкуства" и "Нощ на музеите и галериите" с четири награди Eventex Awards

Награди за организатори на събития и техните партньори

Фондация "Отворени изкуства" и "Нощ на музеите и галериите" с четири награди Eventex Awards


НАГРАДИТЕ

За първи път събитие от Пловдив успя да спечели симпатиите на журито на тазгодишните награди Eventex - българските награди за организатори на събития и техните партньори.

Осмото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” бе отличено с първо място в три категории от общо дванадесетте категории на наградите. Проведеното на 21 септември 2012 г. събитие, което държа будни пловдивчани и гости на града до 01:00 ч. през нощта, успя да отговори на критериите на организатори на събития, журналисти, мениджъри и PR специалисти, които оценяваха номинациите.

За осем години „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация. Фондация „Отворени изкуства” като базов организатор на събитието успява да представи на посетителите всяка година широк диапазон от участници и събития.

В първата спечелена категория “Културно събитие на годината” “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” успя да пребори Sofia Design Week, Sofia Dance Week, както и още 10 събития. Търсените критерии като интересна концептуална програма, адекватна реакция в кризисни ситуации, както и ефективното комуникиране и промотиране на събитието допринесоха пловдивският фестивал да задмине не по-малко атрактивните конкурентни събития. Наградата за „Фестивал на годината” също бе връчена на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. През 2012 г. в програмата й бяха включени над 100 културни събития в музеи, галерии, културни институции, неформални арт-пространства, клубове и др. Към програмата се присъединиха и международни участия от предшестващия „Нощта” фестивал „Град и публични пространства”, чиито проекти на открито бързо предизвикаха интереса на посетителите. Професионализмът на подготовка и организиране на събитието доказаха, че то е устойчиво благодарение на ясната си цел – развитие на културния потенциал на града. За една нощ Пловдив успява да размести вътрешните си граници и да отвори много затворени врати за своите гости. От тази гледна точка, събитието се отразява не само върху културните качества на града, но донася със себе си и икономически и обществени ползи. Това бе и един от търсените критерии в категорията „Събитие на годината”, където „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” успя неочаквано да пребори двадесет и две не само културни, но и бизнес корпоративни събития. 

Зад цялата тази организация и целенасочест, разбира се, винаги стоят хора, работещи с мотивацията за осмисляне, активизиране и комуникиране на града със средствата на изкуството. През 2012 г. фондация „Отворени изкуства” освен „Нощта” успя да реализира още  пет културни проекта. Третото издание на ежегодният фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” за три дни превърна една улица в Пловдив в лаборатория за текстове под формата на множество разнообразни събития. Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство” представи „Неделни лекции” и „Разговори с творци” в София, запознавайки публиката с основни аспекти в гледането и разбирането на съвременно изкуство. Проведоха се серия дискусии „Беседка за града”, засягащи Пловдив като културно архитектурен потенциал, съвместно със Studio 8 ½ . Продължи се издаването на месечното печатно издание artnewscafe бюлетин, представящо месечен подбор на информация от света на изкуството. Бюлетинът е списван от изкуствоведa Светла Петкова (в. Култура) и е единственото безплатно специализирано издание за непрофесионална публика в България, което има информативен насочващ и обучителен характер и се разпространява във всички големи градове на страната. Своевременно се работи и върху реализацията на Проект 0 с автор Кирил Кузманов и куратор Владия Михайлова.

Благодарение на тази цялостна културна платформа от проекти през 2012 г., както и трайно запазилата се насоченост и иновативност, инициативност и активност фондация „Отворени изкуства” бе наградена с първа награда като „Организатор на годината”, сред общо дванадесетте номинирани участника. От 2007 г. до сега организацията е успяла да развие екипната си структура, да изгради професионализъм в провеждането на събитията си и като цяло да има един общ принос към развитието на събитийния бранш. Освен работния екип, към организацията ежегодно се присъединяват доброволци и стажанти. В актуалната обществена ситуация е голяма чест, че културна организация успя да спечели силни положителни оценки редом с изявени представители от корпоративния бизнес.

Спечеленото одобрение за работата в културната сфера през 2012 г. на фондацията донася не само признание за приноса и статуетки, но вдъхва изключително необходимите в днешно време кураж и сили за работа в културния сектор в България.

http://eventex.bg/awards/2012/pobediteli



Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
11.03.2013 г. 12:32
Посетено:
1294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16524-fondatsiya-otvoreni-izkustva-i-nosht-na-muzeite-i-galeriite-s-chetiri-nagradi-eventex-awards