Награди

Отличия "Златна книга"

За изключителен принос към науката и културата

Отличия "Златна книга"

На снимката: Надя Попова


На официална церемония вечерта на 13 февруари в галерия-книжарница „София-прес“ Съветът на европейската научна и културна общност връчи отличията си „Златна книга“ за принос към развитието на българската наука и култура. Наградени бяха: доц. д-р Георги Венков (Технически университет – София), проф. д-р Иванка Гергова (Институт по изкуствознание, БАН), Надя Попова (главен редактор на в. „Словото днес“), Георги Торнев (продуцент на „Шоуто на Канала“), Владимир Арнаудов („Арни Брадърс“) и компанията Namikon 2001.

Наградите бяха връчени от Росица Златанова, Председател на Съвет на европейската научна и културна общност. Тя говори за целите и идеите на нейната организация:

„Без наука няма иновативна икономика, без култура няма духовност на една нация... Българското общество винаги е оценявало високо своите учени. Една изтървана фраза за „феодални старци“ е някакво временно статистическо и чиновническо отношение. То не може да промени любовта на българския народ към науката... Същото важи и за културата“.

Надя Попова каза: „Колкото и да сме различни ние, щастливците, номинирани за тази награда, обединява ни изненадата от награждаването ни. Това е един неочакван жест на внимание. За мен е чест да бъда присъединена към списъка на толкова големи личности в науката и културата, светли таланти и умове, които вече са носители на отличието. Науката и изкуството не са два полюса, а два клона на познанието, които правят дървото вечно зелено... Надявам се, че и занапред ще бъда полезна с това, което се занимавам... На българите е дадено много от Бога. Каквито и да са времената, каквато и да е ситуацията – политическа, икономическа и историческа, винаги ще има млади учени и хора, които да придвижват напред знанието и културата.“

Във връчването участваха също Елена Влашка (журналистка и публицистка), проф. Богдана Зидарова, Деяна Маринова, проф. Милена Моллова (пианист и педагог), проф. Кирил Панов (астроном).

Георги Торнев сподели: „След 1990 г. киното изпадна в колапс и тогава телевизията остана единственото място, което човек можеше да работи в сферата на изкуството. Тази награда е много специална за мен. Времето, в което живеем, е много по-страшно. Днес според Дянков да си научен работник е нещо лошо. Има интенция да бъде ликвидирана културната общност.

В света на чалгата моралът и ценностите са така обърнати, че нашата общност се пита дали ние изобщо сме нужни. Дали нашите усилия са изобщо необходими? Жълтите вестници са повече купувани, чалга телевизиите са по-гледани от една поликултурна телевизия... Аз ви благодаря, защото вие ми давате сериозен мотив да мисля, че усилията на нашата общност не са напразни. А напротив, че ние ще победи някой ден. Ние сме на прав път. Благодаря ви много.“

Досега носители на отличието са 280 представители на българския научен, културен и иновативен икономически елит, сред които са: Райна Кабаиванска, Силви Вартан, акад. Людмил Стайков, проф. Пламен Карталов, проф. Андрей Пантев, Георги Чапкънов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Никола Инджов, Христина Ангелакова, Максим Минчев, Радосвет Радев, Николай Петев, Димитър Томов, Николай Табаков, арх. Петър Диков, Павел Васев, Славчо Пеев, Бойко Ламбовски, проф. Иво Хаджимишев, Максим Минчев, Михаил Белчев, Тома Спространов, Калуди Калудов, Ириней Константинов, Вили Казасян, Богдана Карадочева, акад. Никола Съботинов, проф. Йовка Драгиева, проф. Христо Пимпирев, проф. Григор Горчев, акад. Матей Матеев и много други. Сред организациите, удостоени с отличието „Златна книга“, са Съюзът на българските писатели, издателска къща „Жанет 45“, Българската национална филмотека, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Съюз на българските художници, Съюз на българските артисти, Съюз на българските журналисти, Столична библиотека, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ и др.

На институциите освен значката „Златна книга“ се полага и Златен печат, с който те могат да подпечатват най-важните си документи.

Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия от „Съвета на европейската научна и културна общност“, и от кметове на 156 български градове и села, носители на Отличие за Уникално европейско селище заради древна история и култура. Отличието – Почетна значка „ЗЛАТНА КНИГА“ – е изработен с 24 каратово злато в Монетния двор на България, с формата на отворена книга. То се дава за завоюван висок престиж и принос към развитието на българската наука и култура. 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
15.02.2013 г. 19:14
Етикети:
Анжела ДимчеваИванка ГерговаНадя ПоповаЗлатна книга
Росица Златанова
Namikon 2001
Владимир Арнаудов
Георги Венков
Георги Торнев
Съвет на европейската научна и културна общност
Посетено:
3138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16364-otlichiya-zlatna-kniga