Награди

Любомир Левчев с наградата "Уилям Мередит"

Фондация „Уилям Мередит” обяви своята нграда за 2013 г.

Любомир Левчев с наградата "Уилям Мередит"
На сн.: Любомир Левчев по време на своето юбилейно тържество - 27 април 2010 г., НДК. Фотография: Анжела Димчева


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Уилям Мередит” удостоява с Наградата за поезия „Уилям Мередит” за 2013 г. изтъкнатия български поет Любомир Левчев

На 8 януари 2013 г., в навечерието на 94-тата годишнина от рождението на бележития американски поет Уилям Мередит, почетен гражданин на Република България, Фондация „Уилям Мередит” кани писатели и журналисти да отпразнуваме предстоящото издание на Нови и избрани стихотворения на Любомир Левчев като носител на наградата за поезия за 2013 г.

В сътрудничество с „Грифис Арт Сентър”, Ню Лондон, Кънетикът, и издателство „Литъл ред трий”, Ню Лондон, и частни спонсори, новата книга на г-н Левчев ще бъде представена в България и в Съединените щати през месеца на националната поезия, април 2013. 

◊ ОЩЕ ЗА НАГРАДАТА

Наградата за поезия „Уилям Мередит” не е свързана с процес на кандидатстване, а се присъжда на даден автор по инициатива на Фондацията в духа на щедростта, одухотворявала взаимодействието на Мередит със света на поезията по времето, когато той журираше конкурси и канеше поети в Конгресната библиотека като Поет лауреат на САЩ. Тази награда е признание за важното партньорство в областта на литературата и изкуствата между САЩ и България, чието начало е тръгнало от Конгресната библиотека. 

В мотивите на журито в лицето на Ричард Хартайс, председател на Фондацията, се казва:

„Левчев е уникален глас – поет между Изтока и Запада, който в крайна сметка преодолява тази полярност. Ту тъжен, ту замечтан, опиянен, недоумяващ, обзет от благоговение и мъдър, гласът му  често е самотен; а когато няма публика, той е доволен да пее на звездите. Като Шели или други велики романтици, той ни говори непосредствено, един лирически скок извън пространство и време. На Изток казват, че „между двама души има само светлина”. Светът е по-светъл от светлината, която сияе в неговото творчество.”

В текста, разпространен за световните медии се припомнят и най-важните моменти от биографията на нашия поет:

„Любомир Левчев е роден в Троян, България, на 27 април 1935 г. и е считан за един от големите източноевропейски поети с международна известност. Той има дълъг и забележителен живот, отдаден в служба на литературата и културата. Работил е като Председател на Съюза на българските писатели, първи заместник-министър на културата, главен редактор на седмичника на Съюза на българските писатели в. „Литературен фронт”.

Член е на Европейската академия за наука, изкуство и култура и на Европейската академия за поезия. Носител е на множество международни литературни награди, сред които: Златен медал за поезия на Френската академия и почетното звание „Рицар на Поезията” от френското правителство (1985); Медал на Асоциацията на писателите на Венецуела (1985); наградите „Мате Залка” и „Борис Полевой”, Русия (1986); Голямата награда на Института „Александър Пушкин” и Сорбоната (1989); Световната награда за мистична поезия „Фернандо Риело” (1993); Златния венец на Стружките вечери на поезията, Македония (2010); българската държавна награда Орден „Стара Планина” I степен (2006).

Основател и редактор е на Международното литературно списание „Орфей”. Автор е на повече от 30 книги поезия и три романа. Последните две от тях са мемоарния роман „Панихида за мъртвото време” (2011) и „77 стихотворения” – избрани и нови стихотворения. Повече от 58 негови книги са преведени и издадени в 36 страни."



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
10.01.2013 г. 23:28
Посетено:
1865
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16145-lyubomir-levchev-s-nagradata-uilyam-meredit