Награди

Светлана Янчева с наградата на Обществото на независимите театрални критици за 2012 г.

За ролята на Серафима Илинична в спектакъла "Животът е прекрасен"

◊ СЪБИТИЕТО

Носителят на наградата на Обществото на независимите театрални критици (ОНТК) за 2012 г. е актрисата Светлана Янчева. Тя е отличена за ролята й на Серафима Илинична в спектакъла "Животът е прекрасен" (Народен театър) като еманация на изключителното й - тихо и мощно - присъствие в българския театър.

Наградата ще бъде връчена след едно от първите представления на "Животът е прекрасен" през 2013 г.

Основано през 2006 г., Обществото на независимите театрални критици връчва за седми пореден път своята награда, която по традиция се определя по време на коледните празници. Наградата е символична - грамота, изработена от сценографа Антония Попова - и цели да обърне внимание върху най-значимите факти и събития, случили се в нашия театър през изминалата година.

 
ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Отличието за трети път ще бъде връчено на сцената на Народния театър. Най-напред това се случи през 2009 г., когато ОНТК награди целия екип на спектакъла "Козата или Коя е Силвия" в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков за „високата професионална мярка, която налага в българския театър, за безкомпромисното триединство на текст, режисура и актьорско изпълнение и за катарзисното въздействие на спектакъла”. Тогава Явор Гърдев за втори път беше удостоен с наградата на ОНТК. Той е и един от първите двама нейни носители: през 2006 г. беше обявен за театрална личност на годината, заедно с актрисата Снежина Петрова.

През 2010 г. награда отново беше връчена на сцената на Народния театър - на режисьора на Теди Москов за спектакъла му "Сирано дьо Бержерак" за въображението, иронията и поезията на неговия театър, с който порастваме, докато се смеем и заради куража му да е романтик във време на обществен цинизъм.

 
Сред останалите носители на наградата на ОНТК са актрисата Мая Новоселска (2010, за моноспектакъла "Едно малко радио") и режисьорът Маргарита Младенова (2010, за спектаклите "Зимна приказка" и "Рицар на Светия дух"); Пазарджишкият театър (2008, за спектаклите „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Женитба” и „Горски дух”) и актрисата Мимоза Базова (2008, за моноспектакъла „Родилно петно”); спектакълът "Малка пиеса за детска стая" (2007).

 
Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова-Олтен, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Гергана Пирозова, Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, Майя Праматарова, Никола Вандов, ст.н.с. Светлана Байчинска и Светлана Панчева.




Автор:
Организаторите
Публикация:
02.01.2013 г. 17:27
Етикети:
театрална критиканаградатеатърСветлана Янчева
Общество на независимите театрални критици
Посетено:
1812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/16115-svetlana-yancheva-s-nagradata-na-obshtestvoto-na-nezavisimite-teatralni-krititsi-za-2012-g